EditieNL

Kelly (36) ruikt de hele tijd naar vis: 'Ik doe alleen nog nachtdiensten'

20 februari 2017 13:52 Aangepast: 01 maart 2017 17:48
Beeld © YouTube

Kelly Fidoe-White heeft al haar hele leven last van het 'visgeursyndroom'. De ziekte heet officieel trimethulaminuria. Patiënten ruiken hierdoor de hele dag naar vis.

Voor de 36-jarige Kelly was haar visachtige lichaamsgeur in haar kindertijd een groot probleem. "Ik zei als kind vaak dat ik vis op brood had gehad, om het onderwerp uit de weg te gaan", vertelt Fidoe-White in een interview met de zender Barcroft TV. Volgens haar ouders werd Kelly vanwege haar geur veel gepest op school.

Een diagnose was er in haar jeugd nog niet. "Om de geur weg te krijgen, ging ik extreem vaak onder de douche en schrobde ik tot mijn huid helemaal rood en schraal was."

Eigen onderzoek

Omdat haar lichaam een sterke visgeur bleef houden, ging de Engelse zelf op zoek naar een diagnose voor haar ziekte. Na Kelly's eigen research en een test in het ziekenhuis kwam de zeldzame ziekte trimethulaminuria aan het licht.

Wereldwijd hebben slechts een paar honderd patiënten last van dit visgeursyndroom. Bij patiënten zoals Kelly kan het lichaam de chemische stof choline niet afbreken, met een visachtige zweetgeur tot gevolg.

Nachtdiensten

Kelly's geur geeft op haar werk in het ziekenhuis veel problemen. Daarom doet ze sinds kort alleen nog maar nachtdiensten: patiënten en collega's hebben te veel last van haar lichaamsgeur.   

Toch durft de 36-jarige Britse nu haar verhaal op televisie te doen. Dit komt omdat ze veel meer zelfvertrouwen heeft gekregen. Een grote factor hierin is haar steun en toeverlaat, haar man Michael.

Michael is erg trots dat Kelly zo goed over haar ziekte durft te praten. "Haar sterke lichaamsgeur is nog nooit een probleem in onze relatie geweest. Daarnaast zeg ik er niets van als ik het ruik."

Kelly hoopt dat ze met het vertellen over haar ziekte andere patiënten kan inspireren om hun verhaal te vertellen.

De reportage van Barcroft TV

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore