Nederland

Camera op skihelm steeds populairder

02 april 2014 14:45 Aangepast: 02 april 2014 14:57
Een skihelm waarbij een cameraatje zit ingebouwd in de bril. Beeld © EPA

Steeds meer wintersporters rusten hun skihelm uit met een camera. Dat blijkt uit cijfers van een grote verzekeringsmaatschappij.

Europeesche Verzekeringen heeft het aantal schademeldingen van het bijna voorbije wintersportseizoen op een rijtje gezet. Voor het eerst staat de helmcamera dit jaar in de top 10. Bij 3 procent van de schadeclaims was zo'n apparaatje betrokken.

Tientallen claims
Een woordvoerster van de maatschappij zegt dat het gaat om 'enkele tientallen' gevallen. Daarmee komt de helmcamera binnen op 9 in de ranglijst van schademeldingen. De top 3 bestaat uit achtereenvolgens ski's (22 procent), ski- of zonnebrillen (18 procent) en smartphones (12 procent).

Naast claims voor beschadigde of kwijtgeraakte uitrusting of apparatuur ontvangt de verzekeraar vooral medische schademeldingen. Daarvan is de top 10 vrijwel ongewijzigd, maar volgens Europeesche is het aantal meldingen van hoofdletsel afgenomen. De maatschappij schrijft dat toe aan toegenomen helmgebruik.

Minder hoofdblessures
Wintersporters lopen vooral blessures op aan het kniegewricht (23 procent), been of scheenbeen (11 procent) en schouder (10 procent). Verwondingen aan het hoofd spelen bij 6 procent van de claims een rol.

De skihelmcamera kwam eind december in het nieuws door het ongeval waarbij voormalig Formule 1-coureur Michael Schumacher zwaargewond raakte. Het ongeval, waarbij zijn helm doormidden brak, bleek door zijn helmcamera te zijn vastgelegd. Met behulp van de beelden kon de Franse politie de toedracht van het ongeluk reconstrueren.

RTL Nieuws
`