Nederland

Defensie liet commando's trainen op levensgevaarlijke schietbaan

20 februari 2017 17:28 Aangepast: 20 februari 2017 18:45
Beeld van de schietbaan in Ossendrecht uit een promotiefilmpje van defensie.

Nederlandse special forces moesten trainen op een schietbaan die onveilig was. Er stonden linnen wandjes waar de kogels zo doorheen konden. Tijdens een oefening op deze schietbaan in Ossendrecht kwam vorig jaar een 35-jarige militair om het leven.

Dat blijkt blijkt uit vertrouwelijke documenten die onze onderzoeksredactie in bezit heeft. 

Defensie heeft nagelaten om de veiligheid van de baan te controleren voorafgaand aan de trainingen in Ossendrecht, blijkt uit een interne nota (.pdf). "Gezien het feit dat linnen wanden niet in staat zijn om projectielen af te vangen en een schutter geen zicht heeft waar zich verder personen op de schietbaan bevinden, acht ik de schietbaan (...) intern niet veilig voor gebruik van scherpe munitie", schrijft een adviseur van de Militaire Commissie Gevaarlijke Stoffen (MCGS). Die commissie ziet onder meer toe op vuurwapengebruik door de krijgsmacht. 

Linnen wandjes

De schietbaan in Ossendrecht wordt door Defensie gehuurd van de politie. De Nederlandse special forces, waaronder de elite-eenheid van de commando's, arrestatieteams van de politie en de bijzondere eenheden van de marechaussee, hebben in ons land geen eigen schietbaan. Daarom oefenen ze in Ossendrecht ook met scherpe munitie, echte kogels. Dat gebeurt op een zogenoemde 360 graden-schietbaan, een opstelling waarbij met houten latjes en linnen doeken kamers zijn nagemaakt. Tijdens de training schieten zij op doelwitten, foto's die op die linnen wanden zijn opgehangen.

Trainen op de levensgevaarlijke schietbaan:

Volgens de controleurs, die pas eind vorige maand (25 januari) de baan inspecteerden, is deze baan helemaal niet geschikt voor dit soort trainingen. Verwijzend naar de eigen regels van Defensie schrijft de MCGS dat niet kan worden ingestemd 'met het gebruik van scherpe munitie op de 360 graden binnenschietbaan door personeel van speciale eenheden'. Dat betekent dat de special forces van de krijgsmacht dus helemaal niet op de baan hadden mogen trainen.

Dodelijk schietincident

Vorig jaar maart kwam een 35-jarige sergeant van het Korps Commandotroepen om het leven bij een schietincident in Ossendrecht. Hij was één van de drie instructeurs die de training begeleidden. Bronnen bij defensie vertellen aan onze onderzoeksredactie dat hij achter zo'n linnen wandje stond toen hij dodelijk geraakt werd door een collega-commando.

Binnen het Korps Commando Troepen had deze schietbaan de lugubere bijnaam 'The Pit of Death', de kuil des doods, blijkt uit het onderzoek van RTL Nieuws. Commando's beklaagden zich bij de korpsleiding al vaker over de onveiligheid. Toch gingen de trainingen gewoon door.

Reactie Defensie

Het ministerie van Defensie zegt op vragen van RTL Nieuws over de onveilige schietbaan geen reactie te kunnen geven, omdat de Onderzoeksraad voor de Veiligheid bezig is met een onderzoek naar het ongeval. Ook loopt er nog een eigen onderzoek van Defensie. 

Volgens een woordvoerder zijn er bij trainingen van speciale eenheden 'strenge veiligheidsmaatregelen' van kracht. "Helaas heeft dit het dramatisch ongeval niet kunnen voorkomen." Sinds het schietincident is door het Korps Commando Troepen niet meer in Ossendrecht geoefend. 

Schieten op een foto op de wand: wat ging er mis?

Op 22 maart 2016 gaat het verschrikkelijk fout op de schietbaan in Ossendrecht tijdens een training van het Korps Commandotroepen (KCT). Een 35-jarige sergeant die een oefening begeleidt, wordt dodelijk geraakt door kogels uit een automatisch geweer van een collega-commando. Deze schiet op een vooraf uitgekozen doelwit, een foto op de wand, maar zou niet hebben kunnen zien dat de sergeant zich daarachter bevindt.

Dat kon gebeuren, zeggen de advocaten van twee instructeurs, omdat de schietbaan helemaal niet met scherp getraind had mogen worden. Lees hier een korte reconstructie van de toedracht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore