EditieNL

'Jesse Klaver, u staat voor duurzaam. Waarom rijdt u dan niet elektrisch?'

20 februari 2017 17:20 Aangepast: 20 februari 2017 17:30

GroenLinks-leider Jesse Klaver kreeg tijdens de Klas Kiest van Editie NL lastige vragen over hoe duurzaam hij zelf is.

Jesse Klaver (30) somde tijdens de verkiezingsserie De Klas Kiest op wat hij al wél deed voor een beter milieu: "Ik probeer allerlei goede stappen te zetten in mijn leven. Ik eet minder vlees en ik heb zonnepanelen op mijn dak. En ik heb dubbel glas en een rendementsketel."

'Het kan beter'

Mbo-student Cindy vindt het gek dat Klaver niet elektrisch rijdt. "U staat voor een duurzame en betere wereld. Dan moet u toch het goede voorbeeld geven? Waarom rijdt u dan nog niet in een elektrische auto rond?"

Klaver gaf toe: "Ik ben ook maar een gewone burger van dit land. Ik doe alles stap voor stap. Ik heb nog niet helemaal duurzaam. Mijn huis moet nog veel duurzamer en ik ga op termijn elektrisch rijden."

Groene partij

Wat Nederland kan doen voor een beter milieu? Klaver deed een oproep om, als het kan, auto's te delen. De fractievoorzitter wil alle kolencentrales sluiten.

En we moeten minder gebruik maken van de bio-industrie, vindt de GroenLinks-leider. "Kippen, varkens en koeien stoten een hoop broeikasgassen uit. Ik wil veel minder van dat soort dieren. Minder bio-industrie." 

Lesgeld verlagen

Klaver vertelde de mbo-klas dat hij niet met de PVV wil regeren. De klas vroeg hem waarin hij de PVV wél gelijk geeft.  Klaver kwam niet op een antwoord. "Phoe......dat is een hele goede. Dat vind ik heel lastig. Ik vind het echt heel lastig."

Het voorstel van GroenLinks om het lesgeld van mbo'ers met een kwart te verlagen, werd massaal omarmd. "Wij zijn bang om te studeren omdat het zo duur is en ik een schuld aanga. Stel: als ik geen baan heb, kan ik dan wel mijn schuld terugbetalen?", zei mbo-leerling Claudia.

Klaver deed een oproep: "Wees niet bang om te studeren. Laat je niet tegenhouden. Het is zo belangrijk."

Te jong?

Jesse Klaver is 30 jaar. Ben u niet te jong voor het vak, wilde een kijker van de Klas Kiest weten.  

Klaver stelde dat hij niet zoveel kan met die opmerking: "Ik ben wie ik ben. Beoordeel me op mijn daden." Hij ziet zijn jonge leeftijd eerder als een voordeel. "Ik zit niet vast in stramienen. Ik ben voor de duivel niet bang." 

Kijk hier de uitzending terug:

Meer op rtlnieuws.nl
GroenLinks: lesgeld mbo fors verlagen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`