Nederland

Schieten op een foto op de wand: wat ging er vreselijk mis op 22 maart 2016?

20 februari 2017 17:29 Aangepast: 21 februari 2017 09:47
De begrafenis van de vorig jaar omgekomen instructeur bij de commando's.

Op de schietbaan in Ossendrecht waar in maart 2016 een 35-jarige instructeur van de commando's om het leven kwam, had helemaal niet met echte kogels mogen worden getraind. Dat zeggen de advocaten van twee andere instructeurs die bij het fatale incident aanwezig waren. Wat gebeurde er tijdens die oefening?

Op 22 maart 2016 gaat het verschrikkelijk mis op de schietbaan in Ossendrecht tijdens een training van het Korps Commandotroepen (KCT). Een 35-jarige sergeant die een oefening begeleidt, wordt dodelijk geraakt door kogels uit een automatisch geweer van een collega-commando. Deze schiet op een vooraf uitgekozen doelwit, een foto op de wand, maar zou niet hebben kunnen zien dat de sergeant zich daarachter bevindt.

Grote verslagenheid

De omgekomen sergeant is één van de drie commando's die als instructeur bij de training betrokken zijn. De schutter is een commando in opleiding. Tegen hem en de twee instructeurs wordt direct een strafrechtelijk onderzoek gestart. Daarnaast begint de Onderzoeksraad voor de Veiligheid een eigen onderzoek.
 
Er heerst grote verslagenheid bij de commando's na het incident. Het Korps Commandotroepen is de elite-eenheid van defensie die tijdens gevaarlijke en soms geheime missies aan de frontlinie opereert, vooral in de strijd tegen terroristen. De commando's zijn kort voor het incident nog onderscheiden met de Militaire Willems-Orde voor hun belangrijke werk in Afghanistan.

'Geen sluitende regelgeving'

Er had op deze schietbaan helemaal niet getraind mogen worden met echte kogels, stellen advocaten Geert-Jan Knoops en Michael Ruperti. Zij vertegenwoordigen de twee instructeurs die bij het dodelijk incident aanwezig waren. "Toen hij als verdachte gehoord werd, heeft mijn cliënt verklaard dat er geen sluitende regelgeving was waaraan Ossendrecht moest voldoen voor oefeningen van de special forces. Er is hier echt sprake van een lacune", zegt Knoops. 

"Deze hoofdinstructeur heeft bovendien verklaard dat binnen het Korps Commandotroepen vaak aandacht is gevraagd voor de risico’s van deze locatie", zegt Knoops. "Bijvoorbeeld dat er geen kogelstoppers waren, waardoor kogels niet door de muren kunnen. Er zijn zelfs voorstellen gedaan om deze aan te schaffen. Maar dat is nooit gebeurd."

'Grote gevolgen voor defensie'

"Als je deze interne nota leest", zegt zijn collega Ruperti, "kun je niets anders dan concluderen dat op deze baan helemaal niet met scherp getraind had mogen worden." Volgens beide raadsmannen heeft de uitkomst van de inspectie grote gevolgen voor defensie en eventuele vervolgstappen tegen de instructeurs, die volgens hen geen enkele blaam treft. "De nabestaanden van de omgekomen instructeur zouden nu een claim bij defensie kunnen indienen", zegt Ruperti.
 
De omgekomen sergeant wordt door zijn collega-commando's omschreven als 'vrolijk, nuchter en gedreven'. Hij laat een vrouw en twee kinderen na.

Meer op rtlnieuws.nl:
Defensie liet commando's trainen op levensgevaarlijke schietbaan

`