Razend populair

Geen schoolzwemmen, maar schooljudo!

03 april 2014 11:45 Aangepast: 03 april 2014 19:01
Beeld © Getty

Judo, dat gerollebol in witte pyjama’s, is enorm populair onder kinderen. Ook de prinsesjes Amalia en Alexia zitten op judo. Ze leren in de dojo veel meer dan alleen weerbaarheid. Wat is er zo goed aan?

Schooljudo, waarbij kinderen judo krijgen op of via hun eigen basisschool, is een gigantisch succes. In 2010 waren er zo’n 12.500 schooljudoka’s. Vorig jaar waren dat er 22.000 en in 2016 moeten het er zo’n 100.000 zijn.

Respect!
Volgens oud-judoka Ruben Houkes, die het schooljudo heeft opgericht, leren kinderen veel levenslessen met judo. De sport is niet voor niets bedacht door een Japanse pedagoog.

Zo leren ze niet alleen weerbaarheid, maar ook 'respect voor anderen'. "Je raakt elkaar aan, zonder elkaar pijn te doen." Het werkt daarom ook goed tegen pesten, zegt Houkes. "Er zijn duidelijke regels, je leert agressie te reguleren."

Fysiek spelen
Ook pedagoog Steven Pont is pro-judo. "Kinderen beleven de wereld fysiek." Dus vooral nu kinderen wat minder fysiek met elkaar omgaan, 'speelt schooljudo in op een behoefte', legt hij uit.

Het zou zelfs voor verbroedering zorgen onder kinderen. Pont: "Kinderen leren bovendien hoe ze zich moeten gedragen en wanneer ze zich moeten inhouden."

 

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`