Zo laat je snacks liggen

Trucje met recept helpt gezonder boodschappen doen

07 april 2014 15:55 Aangepast: 09 april 2014 09:07

Kun jij het in de supermarkt ook nooit laten om die reep chocola of een extra zak chips in je mandje te gooien? Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat een kleine herinnering al genoeg kan zijn om die snacks voortaan te laten liggen.

"Mensen met overgewicht blijken minder koekjes, snoep, chocolade en chips te kopen als ze bij binnenkomst van een supermarkt een recept krijgen waarin staat dat het gezond en caloriearm is", zegt onderzoeker Esther Papies in het AD. "Kleine 'reminders' over je dieet kunnen het veel makkelijker maken om verleidingen te weerstaan in winkels, restaurants en waarschijnlijk ook thuis", aldus Papies

Goed voor je figuur
Papies bedacht een onderzoek waarbij testpersonen bij het betreden van een supermarkt een receptkaart kregen. Ze ontwierp twee verschillende kaarten: in het ene recept stonden termen als 'gezond' en 'goed voor je figuur' en er werd gewezen op het aantal calorieën. De andere receptkaart bevatte die termen niet. 

99 testpersonen kregen zo'n receptkaart mee tijdens het boodschappen doen, waaronder 42 mensen met overgewicht en 57 met normaal gewicht. Van de mensen met overgewicht besteedden de deelnemers met de gezonde receptkaart ongeveer 1 euro aan ongezonde snacks. De mensen die het neutrale kaartje meekregen, kochten voor zo'n 3,50 euro aan snacks.

Opvallend genoeg was er geen verschil in het aantal gekochte snacks bij de mensen met normaal gewicht. 

`