Nederland

Sportgeneeskunde nu officieel specialisme

08 april 2014 09:20

Sportartsen mogen zich voortaan specialist op hun vakgebied noemen.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport erkent de sportgeneeskunde officieel als specialisme. Dat heeft ze laten weten aan de Tweede Kamer.

"Sportartsen onderscheiden zich van anderen door hun grote expertise en specifieke kennis van het effect van sporten en bewegen op de gezondheid", aldus Schippers. "De erkenning is daarom ook van grote toegevoegde waarde voor de kwaliteit van zorg voor chronisch zieken en iedereen die sport of beweegt." Sportdeskundigen krijgen door de erkenning een volwaardige plaats binnen de gezondheidszorg.

'Zorg in basispakket'
In Nederland werken zo'n 150 sportartsen. Jaarlijks zijn er 4,4 miljoen sportblessures, variërend van overbelasting van spieren tot chronische liesklachten en botbreuken. Overbelasting is zelfs oorzaak van meer dan een miljoen sportblessures.

De Vereniging voor Sportgeneeskunde is blij met de erkenning. "Een sportarts zorgt ervoor dat je weer snel en verantwoord je sport kunt oppakken en ook dat je weer aan het werk kunt," stelt voorzitter Rhijn Visser. "Bovendien wordt de zorg opgenomen in het basispakket en is dus vrij toegankelijk voor iedereen."

 

RTL Nieuws/ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore