Nederland

Ben jij een schijn-zzp'er?

09 april 2014 11:32 Aangepast: 09 april 2014 15:33

De Belastingdienst heeft het gehad met zelfstandige ondernemers die wel belastingvoordelen hebben, maar eigenlijk gewoon een dienstverband hebben. Zelfstandig ondernemers die vooral bij één werkgever werken, worden vanaf dit jaar strenger aangepakt.

Waarom is dat nodig?
Het gaat hier vooral om zzp'ers in de zorg en het onderwijs. Zij hebben volgens het kabinet geen recht op allerlei belastingvoordelen voor zzp'ers, omdat ze in veel gevallen eigenlijk een verkapt dienstverband hebben.

Voordelen zijn onder meer de starters- en ondernemersaftrek, die in de eerste drie jaar kunnen oplopen tot een belastingvoordeel van 5000 tot 12.000 euro.  De fiscus loopt daardoor jaarlijks honderden miljoenen mis.

Het kabinet gaat trouwens niet alleen zzp'ers in de zorg en het onderwijs controleren. Binnenkort gaat de fiscus ook strenger kijken naar zzp'ers in de ict, transport en de bouw. In Nederland zijn 800.000 zzp’ers.

Hoe werkt dat dan precies?
Vaak werken zelfstandige ondernemers in bijvoorbeeld de zorg via een bemiddelingsbureau. Dat bemiddelingsbureau zet ze in op allerlei klussen. Maar, zegt het kabinet, eigenlijk is dat bemiddelingsbureau net als een werkgever. Het roostert de zzp'ers in en betaalt ze ook uit.

Dat klinkt als een arbeidsrelatie?
Ja, en om die reden is al 20 procent van de zzp'ers in de zorg een vergunning geweigerd. Zij moeten nu gewoon een contract met een werkgever afsluiten.  En daar blijft het niet bij. De belastingdienst schat dat er in 2010 ongeveer 90.000 zzp’ers ten onrechte als zelfstandig ondernemer hebben gewerkt.

Hoe is gereageerd op het plan van de Belastingdienst?
Zzp'ers zijn niet blij. ZZP Nederland vindt dat het kabinet er zelf voor heeft gezorgd dat er steeds meer zzp'ers zijn die in dit soort constructies werken.

"Ze keuren constructies goed zoals bij PostNL, waar de koeriers ontslagen werden en vervolgens weer via een draaideurconstructie werden ingehuurd als zelfstandige tegen een veel lager tarief. Dat heeft de overheid gewoon oogluikend toegestaan”, aldus Johan Marrink, directeur ZZP NL.

Hoe voorkom je dit?
Volgens ZZP Nederland moet er vooraf een strengere controle plaatsvinden, als nieuwe zzp'ers zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Nu is het nog zo dat ondernemers voor het aanvragen van een zelfstandigheidsverklaring een schatting maken op basis van verwachtingen. Die kunnen achteraf tegenvallen. Bijvoorbeeld als ze maar voor één opdrachtgever aan de slag kunnen, of minder uren werken dan vereist is.

ZZP Nederland pleit ervoor dat de Kamer van Koophandel vooraf dus meer vragen stelt, om na te gaan of die schattingen wel kloppen. 

RTL Nieuws
`