EditieNL

Enge mannen in witte busjes duiken weer op

09 april 2014 14:15 Aangepast: 09 april 2014 18:51

Mannen in witte busjes die kinderen proberen mee te lokken; een horrorscenario voor ouders en kinderen. Verhalen hierover zijn de laatste weken ongekend vaak opgedoken, maar in geen enkel geval bleek er iets aan de hand te zijn. Gevalletje broodjeaap?

Een kleine greep uit de krantenkoppen van de laatste tijd:

Als we op deze koppen af gaan, moeten we direct de politie bellen als we een witte bus voor een school zien parkeren. En dat is wat veel ouders nu ook doen.

Politie Eenheid Rotterdam: "We krijgen regelmatig meldingen over mannen in witte busjes. Iedere melding die wij krijgen nemen wij serieus. Gelukkig blijkt er na onderzoek vaak niets aan de hand."

Mama, ik zag een enge man
Liegen ouders en kinderen dan? "Niet opzettelijk", zegt Pheadra Werkhoven, hoofdredacteur J/M Voor Ouders. "Op de leeftijd van 6 tot 7 jaar hebben kinderen een rijke fantasie. Maar als een kind zegt benaderd te zijn door een man in een wit busje zullen ze dit niet volledig verzinnen. Het zal wel ergens door gevoed zijn." Volgens Werkhoven waarschijnlijk door verhalen van de ouders zelf. "Als zij tijdens het ontbijt praten over enge mannen in witte busjes, slaat de fantasie van een kind al snel op hol."

Wereldwijd fenomeen
Het witte busjes syndroom waart sinds maart rond in Nederland. Maar volgens onderzoeker naar volksverhalen Peter Burger van de Universiteit Leiden is het een fenomeen dat dat ze zeker al 10 jaar kennen en zo nu en dan weer opduikt. Alleen nu lijkt de angst heftiger en meer wijdverbreid dan ooit.

"Verhalen die in het buitenland circuleren worden verweven met verhalen in Nederland. Ging het eerst alleen om kinderen die seksueel misbruikt zouden worden, nu wordt er al gesproken over kinderen die vermoord worden en hun organen verkocht."

Oude en nieuwe angst
Het meest opvallende aan dit fenomeen is dat ontvoerders en kinderlokkers, behalve Marc Dutroux, niet eens standaard witte busjes gebruiken. De verhalen zijn een combinatie van oude angst voor kinderlokkers en het nieuwe wantrouwen tegen arbeidsmigranten uit Oost-Europa. Burger: "Het witte busje is een ideaal vervoermiddel voor vooroordelen. De verhalen hebben een eigen dynamiek die van mond tot mond gaan en zich verspreiden via sociale en nieuwsmedia."

Een typisch geval van het WYBIWYS-effect, zegt Burger. What you believe is what you see. "Net zoals je als je zelf zwanger bent overal zwangere vrouwen ziet, zie je opeens overal witte busjes als je daarop gaat letten"

Geen dingen verzinnen
​Werkhoven raadt ouders aan er nuchter onder te blijven. Zolang er geen bewijs is kun je beter niets zeggen. Natuurlijk is het belangrijk om je kind duidelijk te maken dat ze never nooit met een vreemde mee moeten gaan, maar ga er niet dingen bijhalen. Dan gaat zo'n verhaal dus een eigen leven leiden.”

EditieNL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore