EditieNL

'Wilt u pinnen of betalen met vingerafdruk?'

11 april 2014 16:58 Aangepast: 14 april 2014 07:49

Vanaf vandaag kun je betalen met je vingerafdruk. Via een paypal app is je wijsvinger al voldoende om je vakantie te boeken of een nieuwe laptop in de mediamarkt af te rekenen. Ontzettend makkelijk, maar is het ook eenvoudig te kraken?

Betalen met je vingerafdruk is een nieuwtje van de Samsung Galaxy S5. En vooralsnog kun je alleen nog bij de Mediamarkt, Sony, Philips, KLM en TomTom met de PayPal-app betalen. Maar PayPal belooft het aantal meewerkende winkels op korte termijn flink uit te breiden.

Wilt u pinnen of vingeren?
Volgens commercieel directeur Erik Diepering van Paypal Benelux is een belangrijk voordeel van vingerpinnen 'dat wachtwoorden overbodig worden zonder dat er aan veiligheid wordt ingeleverd'. "Dit is een belangrijke stap in de toekomst van betalingen", zegt hij.

Deze video laat zien hoe het ongeveer in de praktijk werkt:

Klinkt ideaal: nooit meer pasjes of cash nodig. En het is nog veilig ook. Toch?

Alles is te hacken
Dat valt tegen volgens online marketingdeskundige Stephan Fellinger. "Maar dat is nog geen argument om geen gebruik te maken van deze nieuwe betaalmethode. Alles is te hacken."

Fellinger vindt dat we af moeten van deze discussie en meer verantwoordelijkheid leggen bij de gebruiker. "Waar bijna niemand bij stilstaat is dat er met creditcard ontzettend veel gefraudeerd wordt en men ook overal en nergens hun nummer achterlaten. Daar hoor je niemand over."

De online marketingdeskundige zou het systeem zelf wel gebruiken, want 'helemaal veilig betalen is een illusie.'

Geld uitgeven als water
Hacken is volgens Nibud niet het enige gevaar dat kleeft aan vingerpinnen. "Wat wij zien is: hoe makkelijker betalen wordt, hoe sneller geld wordt uitgegeven. Je hebt weinig gevoel met wat eruit gaat."

Vooruitstrevende technieken kunnen echter ook helpen. Nibud: "Als je straks gelijk kunt zien wat je saldo is, dan kan dit weer positief werken."

Betalen met een knipoog
Loop jij niet warm voor betalen met je vingerafdruk? Geen nood. De ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Vanaf volgende week kun je contactloos met je mobiel of pinpas op een aantal NS-stations betalen. En daar stopt het niet. 

Fellinger: "Met gezichtsherkenning zijn we al heel ver. Hierbij moet je denken aan betalen door middel van een irisscan." Nog een mogelijkheid: een chip in een armband die gekoppeld is aan je betalingsgegevens die in een winkel gescand kan worden.

EditieNL
`