EditieNL

Operatiespullen in je buik, hoe is dat toch mogelijk?

15 april 2014 14:35 Aangepast: 15 april 2014 19:16

Bij 1 op de 7000 operaties blijft er iets achter in het lichaam, dat kan bijvoorbeeld een naald of een gaasje zijn. Hoe voorkomen artsen dat er operatiemateriaal achterblijft?

Oud-maagchirurg Nick R. staat vandaag voor de rechter. In 2009 zou hij onvoorzichtig hebben gehandeld bij maagoperaties, waardoor er operatiemateriaal achterbleef in het lichaam van zijn patiënten. 

MediRisk, de verzekeraar waarbij 70 procent van de algemene ziekenhuizen is aangesloten, krijgt jaarlijks 25 meldingen over operatiemateriaal dat is achtergebleven in het lichaam van de patiënt. Bij 1 op de 7000 operaties is sprake van achtergebleven materiaal.

ZIE OOK: Te veel gehoon op tribune bij proces omstreden maagchirurg

Op dit moment is chirurg verantwoordelijk, hij of zij moet groen licht geven om het lichaam weer dicht te maken. Volgens de procedure moeten alle gebruikte operatiespullen geteld worden. Ondanks die procedure, gaat het volgens Van den Dobbelsteen nog wel eens mis. 

Oplossing in zicht
Een oplossing is in zicht. De TU Delft werkt aan een systeem waarmee alle techniek in de operatiekamer te monitoren is. 

"We zijn bezig met sensoren die te vergelijken zijn met de tags in kleren die afgaan als je door een poortje loopt", zegt Jeroen van den Dobbelsteen van de universiteit. De techniek is gemaakt voor gaasjes, die geven een signaal af als ze op een plaats zijn waar ze niet mogen zijn. 

Nog niet in gebruik
De techniek wordt op dit moment nog in geen enkel ziekenhuis gebruikt, zegt Van den Dobbelsteen. Naast gaasjes zou het ook in te zetten zijn voor schaartjes, scalpels en andere medische apparatuur.

EditieNL
`