Nederland

Hoe goed moet je Nederlands spreken voor een uitkering?

16 april 2014 12:09 Aangepast: 27 juni 2014 09:33

Spreek je de Nederlandse taal niet, dan verlies je je uitkering. Hoe goed moet je de taal beheersen?

De wet 'Geen Nederlands, geen bijstand' moet volgend jaar van kracht worden. Vijf vragen aan politiek verslaggever Roel Schreinemachers.

1. Waarom deze wet?
Wie geen Nederlands spreekt en de taal niet wil leren, verliest het recht op een bijstandsuitkering, vindt het kabinet. Je wordt dan verplicht de taal te gaan leren. Momenteel is het zo dat enkele duizenden mensen in Nederland amper een woord Nederlands spreken en toch bijstand ontvangen. Daar wil het kabinet wat aan doen.

2. Geldt de wet alleen voor buitenlanders of ook voor Nederlanders die de taal slecht spreken?
Daarin maakt het kabinet formeel geen onderscheid, of je nu een Pool, een Italiaan of een Somaliër bent. Of Nederlander. Het kan in theorie een probleem zijn als je als Nederlander alleen dialect spreekt. In het regeerakkoord is al afgesproken: "Het uitgangspunt wordt consequent toegepast: voor vreemdelingen uit derde landen, EU-onderdanen en Nederlanders."

3. De wet zegt dat je basaal Nederlands moet kunnen spreken. Wat is basaal Nederlands?
In technische termen: het kabinet houdt taalniveau 1F aan. Taalniveau 1F wil zeggen dat je eenvoudige gesprekken kunt voeren, informatie en meningen en opvattingen kunt interpreteren. Verder wil het zeggen dat je eenvoudige teksten over herkenbare onderwerpen kunt lezen en ook in staat bent korte, eenvoudige teksten te schrijven.

Het gaat erom dat je aantoonbaar je best doet om Nederlands te leren. Ook als iemand enorm veel moeite heeft met de taal, dan kun je laten zien dat je je best doet. Het gaat om simpele gesprekken, en dat je je op de werkvloer verstaanbaar kunt maken en instructies begrijpt. Maar je moet wel erg laaggeletterd zijn wil je dit niveau niet halen.

4. Moet iedereen die een bijstandsuitkering aanvraagt nu een taaltoets gaan doen?
Nee, eerst is er een intake-gesprek bij de gemeente. Als gemeenten twijfelen over het niveau van je taalgebruik, dan kunnen ze beslissen om een taaltoets af te nemen. Gemeenten zelf zijn daarvoor verantwoordelijk.

5. Wat gebeurt er als je Nederlands gebrekkig blijft?
Weiger je echt Nederlands te leren, dan word je direct 20 procent op je bijstandsuitkering gekort. Blijkt na een half jaar dat je nog steeds verwijtbaar geen vorderingen hebt gemaakt, dan word je 40 procent gekort. En spreek je na een jaar nog steeds geen woord Nederlands, dan raak je je hele bijstandsuitkering kwijt en krijg je dus geen cent meer.

ZIE OOK: Geen Nederlands? Dan geen uitkering 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`