Agenten blijven ons boeien...

Strijd tussen goed en kwaad in drie kwartier beslecht

16 april 2014 17:10 Aangepast: 17 april 2014 21:39
Jeroen van Koningsbrugge in de serie Smeris. Beeld © ANP

Rechercheur Ria, deze week voor het eerst uitgezonden, is de zoveelste politieserie in korte tijd. Waarom zijn we toch steeds weer geboeid door agenten op tv?

Voormalig misdaadverslaggever Peter R. de Vries heeft zelden een goed woord over voor politieseries op tv. Hij vindt ze te weinig realistisch. Dat komt doordat hem, als insider, vooral de verschillen opvallen tussen het politiewerk in de praktijk en de manier waarop het in beeld wordt gebracht in series als Smeris of Flikken Maastricht.

Verlossende bekentenis
Maar televisiedrama moet natuurlijk aan totaal andere eisen voldoen. De belangrijkste beperking voor de makers is waarschijnlijk dat het plot rondom moord of doodslag zich moet kunnen ontvouwen in hapklare afleveringen van drie kwartier. In begrijpelijke stappen, die meestal vlak voor de feitelijke moord beginnen, moet de kijker naar het eind van de aflevering worden meegesleept. En daar wacht steevast de verlossende bekentenis.

DOE MEE aan onze EditieNL-enquête: wat is de beste Nederlandse politieserie ooit?

Dat alleen al is een hemelsbreed verschil met het echte politiewerk, waarin zaken stroperig voortrollen en lang niet altijd worden opgelost. Maar het is vooral de strijd tussen goed en kwaad die ons boeit, zegt Joke Hermes, als televisiewetenschapper werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam. "Daar is een eindeloze vraag naar." En juist dat is de reden dat politieseries, zegt ze, 'altijd zullen worden gemaakt, in alle soorten en maten'.

Thumbnail

Derrick en Der Alte
Hermes denkt dat de bloei van het politiedrama in de Nederlandse televisiecultuur samenhangt met de komst van commerciële televisie. "Voordat die er waren, werden dit soort series meestal geïmporteerd." Denk maar aan Duitse 'krimi's' zoals Derrick, Tatort en Der Alte, die ook bij ons in de jaren 80 mateloos populair waren. Die vormen een veilig soort entertainment waarbij redelijke tot goede kijkcijfers vrijwel altijd zijn gegarandeerd.

Vanaf deze week moet bij SBS6 blijken of Rechercheur Ria een aanwinst is voor het genre. De zender presenteert deze Nederlandse bewerking van een succesvolle Spaanse reeks als een humoristische serie. Ellen Pieters speelt daarin een 'onhandige en ogenschijnlijk stuntelende rechercheur' die moordzaken oplost met haar 'feilloze intuïtie'.

Nederlands politiedrama op tv

Thumbnail

Baantjer (RTL4)
1995-2006
Piet Römer als De Cock, Victor Reinier als Vledder, gebaseerd op de boeken van schrijver A.C. Baantjer. 123 afleveringen.

Boks (Talpa)
2006-2007
Maarten Spanjer als rechercheur Martin Boks. Ook met Joost Prinsen en Jim Bakkum. Van 13 afleveringen werden er 7 uitgezonden.

Deadline (VARA)
2008-2010
Met Leon Voorberg, Alwien Tulner, Derek de Lint en Nasrdin Dchar. 24 afleveringen.

Thumbnail

Flikken Maastricht (TROS)
2007-nu
Spin-off van het Vlaamse Flikken. Met Victor Reinier en Angela Schijf.

Grijpstra & De Gier (RTL4)
2004-2007
Jack Wouterse als rechercheur Grijpstra, Roef Ragas (later Waldemar Torenstra) als De Gier. Naar de boeken van Janwillem van de Wetering. 46 afleveringen.

Hart tegen Hard (Net 5)
2011
Rechercheur Dragan Bakema en misdaadverslaggeefster Elise Schaap in hun strijd tegen het kwaad. Idee voor de serie kwam van Linda de Mol en Gooische Vrouwen-regisseur Will Koopman. 11 afleveringen.

Moordvrouw (RTL4)
2012-nu
Wendy van Dijk als rechercheur Fenna Kremer. Serie speelde zich aanvankelijk af in Friesland. Vierde seizoen op komst.

Parels en Zwijnen (Talpa)
2005
Een serie die waarschijnlijk niemand zich herinnert, behalve dan Mike Libanon en Ruben Lürsen, die de misdaden mochten oplossen.

Seinpost Den Haag (KRO)
2011
Victor Löw, Egbert Jan Weeber en Jim Bakkum nemen het op tegen crimineel Den Haag (en Scheveningen).

Smeris (BNN)
2014
Jeroen van Koningsbrugge als Theo Kamp, de 'onstuimigste rechercheur moordzaken' van Tilburg, die met zijn partner Willem Niessen (Dennis van de Ven) een bendeoorlog moet zien te stoppen.

Thumbnail

Spangen (TROS)
1999-2006
Linda de Mol en Monique van de Ven in een van de langst lopende politieseries van Nederlandse makelij. 50 afleveringen.

Spoorloos Verdwenen (AVRO)
2006-2008
Cas Jansen naast Jennifer Hoffman. De reeks, met Rotterdam als decor, was gebaseerd op ware gebeurtenissen. 33 afleveringen.

Van Speijk (Talpa/Tien)
2006-2007
Met onder anderen Tygo Gernandt, Johnny de Mol en Peter Faber. Amsterdam als achtergrond. 26 afleveringen.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`