Praten over begroting 2015

Dat zorgakkoord, wat heb ik daaraan? Zes vragen

17 april 2014 12:59 Aangepast: 18 april 2014 14:17
Beeld © ANP

Na langdurige onderhandelingen is er een akkoord over de zorgbegroting. Maar wat betekent dat eigenlijk voor ons? Politiek verslaggever Steven Schoppert legt uit.

1. Wat is er besloten?
Het kabinet  heeft groen licht gekregen van de oppositiepartijen voor de plannen voor de langdurige zorg. Gemeentes gaan bepaalde zorgtaken overnemen van het Rijk, en daar krijgen ze iets meer geld voor dan eerder gepland. In 2015 krijgen de gemeentes 250 miljoen extra voor de dagbesteding van ouderen en gehandicapten, en 60 miljoen extra voor de jeugdzorg. Het kabinet was van plan om minder ouderen toe te laten in verzorgingstehuizen, maar die bezuiniging wordt ook verzacht. Daar komt 50 miljoen voor beschikbaar.

2. Waarom duurde het zo lang?
Op zich waren de partijen het maandag al eens over de hoofdlijnen, maar er was nog één beer op de weg. En die beer heet 'Artikel 13'. Artikel 13 van de Zorgverzekeringswet regelt dat zorgverzekeraars minimaal 80 procent van een ziekenhuisrekening of andere zorgbehandeling moeten vergoeden, ook als de verzekeraar zelf geen contract heeft gesloten met de behandelaar. Minister Schippers wil dat artikel wijzigen, maar vooral Arie Slob van de ChristenUnie twijfelt daarover. De minister wil zorgverzekeraars de mogelijkheid geven zorg niet langer te vergoeden als de zorgverlener onbetrouwbaar is, of van een slechte kwaliteit. Op die manier kun je als burger dus niet langer zelf elke arts of ziekenhuis uitzoeken die je wilt, maar ben je aangewezen op de zorgverlener waar je verzekeraar een contract mee heeft gesloten. Hoe dat precies wordt uitgewerkt, daar zijn de partijen het nog steeds niet over eens. Gisteravond hebben de oppositiepartijen en de minister alleen het 'vertrouwen uitgesproken' dat ze er uiteindelijk wel uit komen.

3. Kan ik nog zelf bepalen naar welke arts ik ga?
De huisarts gaat in elk geval niet onder deze regeling vallen, dus die kun je nog gewoon zelf uitkiezen. Voor veel andere behandelingen zul je waarschijnlijk aangewezen zijn op behandelaars waarmee je verzekeraar een contract sluit. Maar hoe en wat precies, dat moet nog worden afgesproken. En als je altijd zelf wil blijven uitkiezen naar welke arts of behandelaar je gaat, dan zul je een verzekeraar moeten zoeken die dat dekt, al zul je dan wel meer premie moeten betalen.

4. Hoeveel extra geld komt er voor de langdurige zorg?
Komend jaar wordt er 360 miljoen euro meer uitgegeven aan de langdurige zorg en de jeugdzorg dan eerder gepland. De jaren daarna wordt dat bedrag afgebouwd, maar uiteindelijk blijft er toch jaarlijks 200 miljoen euro beschikbaar om de voorgenomen bezuinigingen te verzachten. Maar let op: er wordt uiteindelijk netto nog steeds bezuinigd. In het regeerakkoord spraken VVD en PvdA zelfs af dat er vanaf 2017 elk jaar 5 miljard minder uit wordt gegeven aan de zorg. Het grootste deel daarvan wordt bezuinigd op de langdurige zorg. Maar het afgelopen jaar is er al heel wat vertimmerd aan die plannen, dus hoeveel er nu nog precies wordt bezuinigd, dat is het ministerie van Volksgezondheid nog aan het uitrekenen.

5. Wat betekent het voor mij?
Als je een 'gemiddelde Nederlander' bent in de kracht van je leven, dan merk je niet zoveel van de plannen voor de langdurige zorg, maar je opa of oma des te meer. Ouderen moeten vanaf 2015 vaker bij de gemeente aankloppen voor hun zorg. En die gemeentes hoeven dus minder te bezuinigen op de zorg dan eerder was gepland. Van de aanpassing van artikel 13 zullen we allemaal iets merken, maar hoe dat precies wordt uitgewerkt, dat is nog niet bekend.

6. Ga ik meer of minder betalen?
Het extra geld voor de zorg moet ergens vandaan komen. Dat is nu gevonden in een meevaller op de begroting van minister Schippers. We geven met z’n allen minder uit aan medicijnen en ziekenhuisbezoek, en dat geld wordt nu geïnvesteerd in de langdurige zorg. Dat betekent wel dat het geld niet gebruikt kan worden om bijvoorbeeld de zorgpremie te verlagen. Die premie gaat komend jaar wel stijgen, dus dat gaan we allemaal merken in onze portemonnee.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`