Nederland

Marianne haalde haar ouders van de weg: 'Het was gewoon niet veilig meer'

22 februari 2017 19:27 Aangepast: 22 februari 2017 19:27
Jan Hogervorst en zijn dochter Marianne van de Water. Beeld © RTL Nieuws

Ouderen op de weg maken vaker brokken dan jongere bestuurders. De dochters van Jan Hogervorst trokken aan de bel. "Mijn vader had geen overzicht meer. Het kón gewoon niet meer."

Er zijn tegenwoordig veel meer ouderen op de weg dan tien jaar geleden. En wat blijkt: hoe ouder de bestuurders worden, hoe meer ongelukken ze maken. Vooral ouderen boven de 75 jaar, blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars. Het gaat dan om schades die zijn toegebracht aan anderen, dus niet om omvergereden paaltjes.  

ZIE OOK: Dit kan je doen bij zorgen over de rijgeschiktheid van een ander

Ook jongeren tussen de 18 en 25 jaar zijn vaker betrokken bij ongelukken. Daarna daalt het aantal ongelukken en rijden Nederlanders relatief veilig. Bij automobilisten die 75-plus zijn, schiet het aantal ongelukken weer omhoog. 

'Mijn dochters maakten zich onterecht druk'

Marianne van de Water trok samen met haar zus aan de bel toen ze niet meer bij haar vader in de auto durfde. "Je wilt je ouders niet afvallen, maar ik dacht wel: dit kan niet. Hij had minder overzicht, anticipeerde niet meer zoals het hoort. En alles gaat langzamer. Het kon gewoon niet meer." 

Jan Hogervorst (83), de vader van Marianne, vond de zorgen nogal overdreven. "Mijn dochters maakten zich druk, maar dat was niet nodig. Ik reed alleen nog kleine afstanden en lette altijd goed op. Ik reed ook rustig."

Zijn dochters dachten daar anders over. Hun vader is snel vermoeid en heeft ook last van zijn been. "Het was gewoon gevaarlijk dat hij nog achter het stuur zat. Maar breng dat maar eens aan zijn verstand."

'Neem je verantwoordelijkheid als kind'

Er volgden talloze gesprekken tussen vader Jan en zijn dochters. Uiteindelijk heeft Jan, na lang beraad, de auto weggedaan. De auto mist hij niet. Hij heeft een scootmobiel en voor langere afstanden pakken Jan en zijn vrouw de regiotaxi. "Heerlijk is dat. Ik kan lekker achterin zitten en hoef niet op de weg te letten. Maar mijn vrouw vindt het wel jammer dat we minder spontaan op pad kunnen."

Dochter Marianne is blij dat haar vader niet meer rijdt. "De auto is verkocht. Dat doet me goed. Het gaat me om de veiligheid van een ander. Ik zou het verschrikkelijk vinden als hij iemand aanrijdt. 

Ze hoopt dat andere kinderen hun ouders ook voor het blok zetten. "Het is lastig, maar we zijn het aan elkaar verplicht om verantwoordelijkheid voor het rijgedrag van onze ouders te nemen."

Aantal aanrijdingen per 1 miljoen gereden kilometers:

Leeftijd             Claims

18-20                21,9
21-23                18,5
24-27                14,8
28-40                5,7
41-50                5,1
51-60                4,8
61-65                4,2
66-70                8,7
71-75                9,6
76-80                23,7
81 +                  31,1

Bron: Verbond van Verzekeraars

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore