Nederland

Dit kan je doen bij zorgen over de rijgeschiktheid van een ander

22 februari 2017 17:30 Aangepast: 22 februari 2017 22:26
Archieffoto. Beeld © ANP

Ouderen hebben vaker een auto en rijden meer kilometers dan tien jaar geleden. Maar 75-plussers hebben per gereden kilometer ook meer aanrijdingen. Wat kun je doen als je twijfelt over de rijvaardigheid van je vader, moeder of iemand anders in je omgeving?

Hoe zit het ook al weer? Ouderen van 75 jaar of ouder moeten zich elke vijf jaar laten testen. Het CBR stelt dan een aantal vragen over de gezondheid en de automobilist moet een medische keuring ondergaan. Als het nodig is, verwijst het CBR iemand door naar een medisch specialist of moet een 75-plusser een rijtest doen.

Maar wat als je denkt dat bijvoorbeeld je vader of moeder een gevaar op de weg is? Het CBR heeft een aantal tips:

  • Ga het gesprek aan. Misschien staan ze open voor andere vormen van vervoer (denk aan een (regio)taxi of fiets) of willen ze het CBR vragen om een oordeel. 
  • Willen bestuurders dit niet en blijven er twijfels over de rijvaardigheid, dan kan een huisarts worden ingeschakeld. Artsen zijn verplicht hun patiënt te informeren over de gevolgen van een aandoening op het rijbewijs.
  • Mocht dit ook niet werken, dan kan je een melding doen bij het CBR - bij voorkeur met argumentatie van een arts of andere hulpverlener. Uit de verklaring moet blijken waarom degene een gevaar op de weg zou kunnen zijn. Het CBR kan dan de bewuste bestuurder uitnodigen voor een keuring door een medisch specialist of een rijtest. Deze uitnodiging is niet vrijblijvend. Iemand is verplicht om zich dan te laten keuren. Het CBR beslist vervolgens of iemand nog de weg op mag of niet. 

Opfriscursus voor ouderen op de weg

"Oudere automobilisten zijn soms kwetsbaar", zegt José de Jong van Veilig Verkeer Nederland. Verkeersregels zijn in de loop der jaren veranderd, verkeerssituatie aangepast en de wegen zijn drukker geworden. VVN organiseert speciaal voor die doelgroep opfriscursussen. "Sommige ouderen melden zichzelf aan omdat ze zich onzeker voelen. Anderen komen met hun zoon of dochter." Ook online is er een opfriscursus. Door acht vragen te beantwoorden kan je jouw verkeerskennis meten. 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`