Nederland

NCTV Dick Schoof: 'Terreurdreiging EK kan mensen op ideeën brengen'

12 juli 2017 23:09 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
NCTV Dick Schoof. Beeld © RTL Late Night

Of de oproep om een aanslag te plegen op het EK Voetbal voor vrouwen serieus is of niet, wordt nog onderzocht. Maar volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof heeft het nieuws over de mogelijke dreiging sowieso gevolgen. "We zitten nu in een situatie waarin andere mensen op ideeën kunnen worden gebracht", zegt hij bij RTL Late Night.

Het is niet zo dat Schoof meteen 'in de kramp schiet'. "Rust is in dit soort dingen ongelofelijk belangrijk in hoe je reageert, ook om paniek en angst te voorkomen."

ZIE OOK: IS roept op om aanslag te plegen tijdens EK Voetbal voor vrouwen

'Eerste slag voor terroristen'

"Als er sprake is van reële dreiging, willen we daar over communiceren", zegt Schoof. "Vorig jaar zomer hebben we gecommuniceerd over de dreiging tegen Schiphol en Sensation en daar hebben we toen ook maatregelen voor genomen. In dit geval kwam het bericht via de media tot ons, dat moest nog worden geduid. Dan is er al sprake van dreiging en angst, dan is eigenlijk de eerste slag al voor de terroristen: ze creëren al angst."

"Hier is in eerste instantie echt de vraag, is het een serieuze dreiging? Die is niet eenvoudig te beantwoorden. Als we vinden dat dit een serieuze dreiging is, dan worden er maatregelen genomen. Als we denken dat het niet serieus is, dan laten we dat ook weten. We zitten nu in een situatie waarin andere mensen op ideeën kunnen worden gebracht. Het voetbal kan niet helemaal meer hetzelfde zijn."

Meer op rtlnieuws.nl:
Terrorismebestrijder waarschuwt voor aanslag met drone in Nederland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore