Zet je dorp in je testament

23 april 2014 13:15 Aangepast: 23 april 2014 22:20

Een bejaarde vrouw heeft het dorpje Saint-Congard in Bretagne 8 ton nagelaten uit dankbaarheid voor alle fijne vakanties die ze daar heeft doorgebracht. Zijn wij Nederlanders ook zo vrijgevig?

Simone Ferry-Guiho bracht sinds de jaren veertig haar vakanties in Saint-Congard door. Eerst met haar ouders, later alleen. Dat moeten wel hele fijne vakanties geweest zijn…

Want dankzij haar nalatenschap van een spaarbankrekening, huis en landbouwgrond is het dorp 800.000 euro rijker. Saint-Congard telt 781 inwoners dus dat is meer dan 1000 euro per persoon.

En de erfenis gaat naar…
In Nederland kun je in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk of de Verenigde Staten niet aan iedere stad of gemeente geld nalaten of schenken, zegt Monique van Bijsterveld, projectmanager Lokale Fondsen NL.

Dat kan alleen als daarvoor een lokaal fonds is opgericht. Op dit moment zijn er in Nederland 37 lokale fondsen. Beijsterveld: "Deze fondsen gaan op zoek naar geld voor allerlei projecten op lokaal gebied."

Het initiatief voor lokale fondsen kwam van VU-hoogleraar Theo Schuyt. Hij zag dat steeds meer mensen liever aan hun directe omgeving willen schenken dan aan anonieme goede doelen. Ook na de dood.

 

Tonnen voor Texel
Texel is de eerste gemeente die een flinke nalatenschap heeft gekregen. In februari vorig jaar kreeg het Texelfonds 3 ton.

"De familie van wie we het geld hebben ontvangen, laat ons volkomen vrij in hoe we het gaan besteden", zegt Jan Beijert, voorzitter van het Texelfonds. "We kennen degene die het heeft nagelaten, dus we gaan wel kijken naar een bestemming die past bij de overledene"

Het fonds heeft al eerder giften ontvangen, bijvoorbeeld van mensen die al jaren naar Texel komen en verliefd zijn geworden op het eiland. "We organiseren er leuke dingen van voor ouderen en onze jeugd. Zo hebben we zeehonden gekocht." 

EditieNL
`