PVV'ers stappen op

EU-kandidaat PVV haakt af wegens 'foute figuren'

24 april 2014 06:01 Aangepast: 24 april 2014 06:06
Beeld © ANP

Europarlementariër Lucas Hartong heeft zich vorige maand teruggetrokken van de PVV-kandidatenlijst voor de komende verkiezingen omdat hij niet wil samenwerken met 'foute figuren'.

Hartong doelt daarmee op politici van extremistische partijen als het Franse Front National en de Oostenrijkse FPÖ, zegt hij in een interview in de Volkskrant. "Ik heb me altijd gedistantieerd van extreme elementen. Het is moeilijk laveren, als je daarmee gaat samenwerken."

"De FPÖ blijft een partij die is opgezet door oud-SS'ers, daar kun je niet omheen. En een van de mensen van de Zweden Demokraten heeft de Hitlergroet gebracht. Die is vervolgens uit de partij gezet, maar toch. Dat is een van de redenen voor mij geweest om afstand te nemen. Ik zie dat niet zitten."

Opvolger Stassen
Een maand geleden werd bekend dat Hartong de opvolger werd van Laurence Stassen als delegatieleider van de Europese fractie van de PVV. Die stapte naar aanleiding van de uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over Marokkanen op. Hartong zei toen al dat hij na de verkiezingen niet herkiesbaar zou zijn.

Hartong zegt dat hij de samenwerking met het Franse Front National van Marine Le Pen niet kan uitleggen, ook al zegt Wilders dat zij niet de extremistische lijn van haar vader voortzet. Dat mag zo zijn, zegt Hartong, maar onderwijl staat Jean-Marie Le Pen nog steeds op de kandidatenlijst voor het Europees Parlement. "In mijn persoonlijke kring kan ik het niet meer uitleggen, dat ik met papa Le Pen in één fractie zit. Ik kan niet normaal omgaan met dubieuze types."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore