Nederland

Hoogrisicohonden: verplichte cursus eigenaar, strenge regels voor uitlaten

23 februari 2017 08:00 Aangepast: 24 februari 2017 10:45

Er komt een speciale lijst met zogeheten 'hoogrisicohonden', hondenrassen die gevaarlijker zijn dan hun soortgenoten. Om het aantal bijtincidenten terug te brengen, komen er strenge regels voor hun baasjes.

Na een aantal bijtincidenten vorig jaar kondigde staatssecretaris Van Dam in 2016 aan dat moet worden onderzocht welk beleid er moet komen voor de hoogrisicohonden. Nu komt de Raad van Dierenaangelegenheden (RDA) met een advies aan het kabinet.

Lijst met bijtgrage honden

Zo moet er een lijst worden opgesteld van honden met een hoog risico. Die lijst is in voorbereiding en moet nog door experts worden beoordeeld. Zij kijken onder meer naar wat de kans is dat een ras of type hond kan bijten en wat de impact van de beet kan zijn.

Voor honden die op de lijst komen, worden gerichte maatregelen genomen. Zo moet de eigenaar verplicht een hondencursus doen. Als de hond één keer een ernstig bijtincident veroorzaakt, moet hij worden afgemaakt. Daarnaast komen er strenge regels voor het uitlaten van het beest.

Zorgen nemen toe

Exacte cijfers van bijtincidenten zijn er niet. "We hebben het idee dat het aantal bijtincidenten toeneemt. Ook de zorgen hierover nemen toe. Dat is voor ons de aanleiding geweest voor deze maatregelen", zegt Han Swinkels van de RDA. "De maatregelen zijn gericht op de eigenaar van de hond, de hond en de omgeving." 

In Nederland zijn zo'n 1,7 miljoen honden. Jaarlijks zijn er naar schatting 150 duizend bijtincidenten, waarbij een hond een mens bijt.

Lijst met maatregelen uit het advies:

  • Kort aanlijnen in openbare ruimtes.
  • Muilkorven in losloopgebieden.
  • Lijst opstellen met hoogrisicohonden (rassen, kruisingen en lookalikes).
  • Verplicht euthanaseren hoogrisicohond bij het eerste ernstige bijtincident.
  • Centrale administratie van bijtincidenten.
  • Anoniem melden mogelijk maken voor gevaarlijke situaties met honden.
  • Maximale verblijfsduur van hoogrisicohonden in asiels.

Bekijk hier het hele advies van de Raad van Dierenaangelegenheden (.pdf)

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`