Waar water is, is plastic afval. En dat is niet alleen schadelijk voor de natuur, maar ook voor ons. Amsterdam gaat als eerste stad ter wereld de zogeheten plasticsoep aanpakken. Hoe erg is het?

Nederland loopt in de plastic soep

01 mei 2014 16:56 Aangepast: 01 mei 2014 17:20
Een jongetje vist afval uit de Amsterdamse grachten de dag na Koningsdag Beeld © ANP

Waar water is, is plastic afval. En dat is niet alleen schadelijk voor de natuur, maar ook voor ons. Amsterdam gaat als eerste stad ter wereld de zogeheten plasticsoep aanpakken. Hoe erg is het?

Jaarlijks wordt er 350.000 kilo afval uit de grachten gevist. Het plastic is niet afbreekbaar. We ademen zelfs kleine deeltjes in. Twaalf partijen ondertekenen in Amsterdam een manifest waarin wordt afgesproken om de grachten, het IJ en de haven plasticvrij te maken.

ZIE OOK: 'Ik wil niet dat mijn kinderen in een vervuilde wereld opgroeien'

Ook andere Nederlandse wateren zijn bevuild. De Maas spuugt per dag 15.000 stuks plastic in de Noordzee. "De kust van Nederland is letterlijk een afvoerputje", zegt Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation. De plasticsoep is dus ook een wereldwijd probleem. 

Plastic in ons lichaam
Vijf gebieden in de oceanen bestaan uit gigantische hopen plastic. Jaarlijks komt daar 4,7 miljoen ton bij. Daardoor overlijden 100.000 zeezoogdieren en maar liefst een miljoen zeevogels. Ook worden we ons volgens Westerbos steeds bewuster dat het slecht is voor onze eigen gezondheid.

"We weten dat al het plastic ergens moet blijven. Dat betekent dat er ook hele kleine deeltjes terecht komen in ons lichaam en in dieren", zegt Heather Leslie. Ze is vanuit de Vrije Universiteit betrokken bij een groot Europees onderzoek naar de plasticsoep. Hoewel er nog veel onduidelijk is, is wel bekend dat we plastic inademen en dat het in ons drinkwater zit. 

Hippe jeans van plastic flessen
En wat doe je dan aan die plastic soep? De jonge Nederlandse ondernemer Boyan Slat ontwikkelt met zijn bedrijf The Ocean Cleanup methoden om de soep op te vissen. Ook worden deze maand de eerste Plastic Banken geopend: een bank waar niet geld, maar oud plastic het betaalmiddel is.

Dat opgeviste plastic kan dan worden gerecycled. Zo hergebruikt G-Star plastic voor een nieuwe collectie jeans die in augustus uitkomt. Het bedrijf StarSock maakt sokken van weggegooide, plastic visnetten. En zelfs tapijttegels zijn te maken uit plasticsoep. 

ZIE OOK: De wereld redden met een spijkerbroek

Editie NL
`