Nederland

Guatemala stopt abortusboot: 'Ga in Nederland kinderen doden'

24 februari 2017 04:20 Aangepast: 24 februari 2017 08:17
Eerdere actie van Women on Waves (archief) Beeld © ANP

De abortusboot van de Nederlandse organisatie Women on Waves wordt geblokkeerd door het leger van Guatemala. Daardoor kunnen vrouwen geen abortus laten plegen aan boord van het schip.

De boot ligt voor de kust van Guatemala in de buurt van de haven van Quetzal. Aan boord moeten vrouwen onder begeleiding van medisch personeel gratis en veilig hun embryo (tot tien weken zwangerschap) kunnen laten weghalen. 

Abortus verboden

Abortus mag in Guatemala alleen maar als het leven van de moeder gevaar loopt. Wel gebeurt het volgens de Nederlandse NGO 65.000 keer per jaar illegaal, met alle gevolgen van dien. Vandaar dat de Nederlandse organisatie de vrouwen de mogelijkheid wil geven dit op een veilige manier te doen.

De boot ligt buiten de territoriale wateren van het Midden-Amerikaanse land, waar de lokale regels dus niet zouden gelden. Vrouwen kunnen bellen met een speciaal nummer waarna ze met een kleinere boot naar het abortusschip worden gebracht. 

Thumbnail

De kleinere boot van Women on Waves in de haven in Guatemala

Het leger in Guatemala heeft echter de toegang tot het schip geblokkeerd. In een verklaring zegt het leger dat de activiteiten illegaal zijn. Dit is gemeld bij het OM in het land. 

Persconferentie onderbroken

De organisatie hield een persconferentie die werd onderbroken door de autoriteiten. Volgens een verklaring op de site van Women on Waves moesten ze 'zonder enige verklaring' de zaal verlaten. Op de kade van de haven stonden medewerkers de pers te woord. Op beelden is te zien dat een vrouw roept dat 'het een zonde is' wat ze doen. "Ga toch naar Nederland om kinderen te vermoorden", voegt ze eraan toe.

Op de site is ook te lezen dat er geen enkele juridische grond zou zijn om de activiteiten van de organisatie tegen te houden. 'Dit is een ernstige inbreuk van internationale verdragen'. Women on Waves was eerder actief in landen waar abortus verboden of lastig is. Dat leidt vaker tot problemen, zoals in 2012 in Marokko.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore