EditieNL

Carnavalsverenigingen vergrijzen: straks geen optocht meer?

24 februari 2017 13:55 Aangepast: 28 juli 2017 19:30
De praalwagens van CV De Tierelantijnen in Oeteldonk Beeld © Editie NL

In het zuiden van het land barst carnaval dit weekend los. Naast bier, verkleedpartijen en carnavalsmuziek, horen daar ook optochten bij. De carnavalsverenigingen zijn maandenlang bezig met de praalwagens, maar daarbij missen zij steeds vaker jongeren die helpen.

De caranavalsoptochten stammen al uit de middeleeuwen, zegt carnavalshistoricus Rob van Laar. En nu is niet alleen de bezigheid oud, maar ook de deelnemers. "De vergrijzing slaat toe", zegt Van Laar. Vooral voor het bouwen van de wagens zijn jongeren moeilijk enthousiast te krijgen. "Maar er is wel een regionaal verschil. In Limburg hebben ze er last van, maar in Prinsenbeek en Schaijk wordt carnaval juist gedragen door jongeren."

Extra hulp nodig

Een stad die hard wordt getroffen door de 'carnavalsvergrijzing' is Oeteldonk, oftewel Den Bosch. Daar wordt nu de laatste hand gelegd aan de praalwagens, maar dit wordt vooral door de oude rotten in het vak gedaan. "Wij hebben het geluk dat we daarnaast worden geholpen door mensen buiten de vereniging", zegt Jan Voets van carnavalsvereniging De Tierelantijnen.

"Zonder die mensen lukt het niet. Maar daarom zijn jongeren belangrijk, want we hebben veel handen nodig voor een praalwagen." Voets heeft zijn eigen theorie over waarom jongeren niet willen helpen bij de wagens. "Ik denk dat door het digitale tijdperk de jongeren niet gemotiveerd te krijgen zijn. Ze zitten liever achter hun laptop of telefoon dan dat ze willen klussen."

Thumbnail

Verslaggever Steef van Stiphout bij een paar leden van CV De Tierelantijnen

Betrekken bij carnaval

Ook de voorzitter van De Tierelantijnen, Niels Molhuijsen, is zich bewust van de vergrijzing. "Ik ben niet zo zeer bang voor de toekomst van carnaval op zich, maar wel voor de optochten", zegt Molhuijsen. Hij wil graag de traditie in stand houden, anders zien we over een paar jaar geen optochten meer.

Maar de carnavalsvereniging is al wel druk bezig om hier verandering in te brengen. "We gaan langs scholen om de kinderen te betrekken bij carnaval", vertelt Molhuijsen. "Als ze tieners zijn gaan ze liever feesten, maar later hopen we dat ze terugkomen omdat ze er op jonge leeftijd al mee in contact zijn gekomen."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

`