Steeds meer jongeren nemen een hijs, omdat ze daarmee even 'high' worden. Maar het is niet zonder gevaar.

Lachgas, is dat wel zo lollig als het lijkt?

08 mei 2014 12:39 Aangepast: 08 mei 2014 19:17
Beeld © Getty Images

Lachgas is hot. Steeds meer jongeren nemen een hijs, omdat ze daarmee even 'high' worden. Maar het is niet zonder gevaar. Zo kun je er hersenbeschadigingen door oplopen of 'out' gaan, volgens artsen.

Lachgas is overal makkelijk verkrijgbaar en populair onder jongeren. Op feestjes en festivals wordt het veel gebruikt. Het wordt niet gezien als drugs, terwijl het dat wel is, zegt onderzoekster Floor van Bakkum van drugskliniek Jellinek. 

"Het voelt een beetje alsof je onder de douche staat en snel opstaat", legt Van Bakkum uit. "Voor dat gevoel gebruiken mensen het ook. In de jaren '90 was het erg populair op housefeesten, het werd zelfs verkocht in grote tanks. Dat is aan banden gelegd."

Slagroom-lachgas
Tegenwoordig zijn het vooral kleine cilinders waarin het lachgas te koop is. "Wat we nu zien is dat lachgas vooral uit slagroompatronen komt. Die worden in ballonnetjes leeggespoten en dan ingeademd."

En zonder gevaren is het niet, zegt kinderarts Felix Kreier van het OLVG. "Het lachgas op festivals bestaat helemaal uit het gas, in het ziekenhuis is het vermengd met zuurstof. Dat betekent dat je eigenlijk het effect van zuurstoftekort krijgt."

Gevaarlijk voor de hersenen
In de meeste gevallen gaat het volgens Kreier goed, maar bij sommige mensen kunnen stukjes hersenen uitvallen of zwakke bloedvaten springen. Ook epileptische aanvallen of 'out' gaan zijn mogelijk. 

Jellinek zegt dat uit verschillende onderzoeken blijkt dat 15 procent van jongeren tot 35 jaar wel eens lachgas heeft gebruikt.

 

 

EditieNL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore