EditieNL

'Nog veel munitie in de Nederlandse bodem'

24 februari 2017 16:50 Aangepast: 24 februari 2017 17:18
Beeld © Facebook Erwin Wilkens

Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar zelfs na zeventig jaar ligt er nog veel munitie uit de Tweede Wereldoorlog in de bodem. Volgens experts kan dat heel gevaarlijk zijn, omdat mortieren en granaten soms moeilijk te herkennen zijn.

Het Zeeuwse Hoofdplaat werd deze week opgeschrikt toen een zeventienjarige jongen omkwam bij een brand in een schuur. Een explosie van oude munitie bleek achteraf de oorzaak te zijn. De jongen was namelijk zelf aan het knutselen met het explosief. 

De politie doet geen uitspraken over hoe de jongen aan de munitie gekomen is, maar in Nederland wordt nog regelmatig oude munitie gevonden. Het gaat dan om explosieven zoals granaten, mortieren en soms zelfs een raket. Alleen al in 2017 werd dit soort munitie gevonden in plaatsen als Rijsenhout, Beverwijk, Apeldoorn, Breskens, Oosterbeek, Vorden, Nieuwer ter Aa, Lienden en Venlo. 

2000 meldingen

Thumbnail

"Er ligt nog veel in de Nederlandse bodem", zegt explosievenexpert Ron Frickel. Maar volgens hem wordt het wel steeds minder." Een jaar of tien geleden kreeg de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) nog 

wel 4000 meldingen per jaar, nu nog zo'n 2000." Dat betekent nog steeds dat de EOD bijna dagelijks op pad gaat om gevonden bommen onschadelijk te maken. 

Heel verraderlijk 

Vaak gaat het dan om spullen uit de tweede wereldoorlog. Dat kan gevonden worden tijdens graafwerkzaamheden, maar ook door mensen die met een metaaldetector op pad zijn. Erwin Wilkens vindt met zoon Sonny regelmatig als ze met een metaaldetector op zoek zijn naar bodemschatten. 

"'Mijn zoon en ik hebben al heel vaak handgranaten en mortieren of kogels gevonden", vertelt Wilkens. Volgens hem kan het heel verraderlijk zijn. "Soms is een handgranaat heel herkenbaar, maar soms ook helemaal niet", zegt hij. "Wij hadden er afgelopen zomer één gevonden die onder het roest zat. Die hebben we dus mee naar huis genomen om roest af te halen. Toen bleek het een granaat te zijn. En dat ligt dan thuis." 

Granaat in de schuur

Zelf maakt Wilkens direct melding bij de EOD als hij iets vindt, en dat zou iedereen moeten doen volgens hem. Dan kan het nog wel een paar dagen dus voordat de EOD het komt halen. "Nu had ik dus iets in de schuur liggen en het duurde lang voor ze het kwamen halen. Dat is toch wel spannend."

Ook moet je volgens Wilkens niet zomaar alles oppakken als je op pad gaat met een metaaldetector. "Een leek herkent munitie denk ik niet. Het lijkt vaak op thermosfles", zegt hij. "Een beginner met metaaldetector moet dus ook echt uitkijken. Als je het niet direct herkent, laten liggen dus."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

`