Nederland

Minister noemt truckers die met lege wagen in storm rijden asociaal: 'Belachelijk!'

24 februari 2017 20:20 Aangepast: 24 februari 2017 22:09
Een gekantelde vrachtwagen gisteren op de Van Brienenoordbrug. Beeld © ANP

Vrachtwagenchauffeurs zijn boos op verkeersminister Schultz. Zij noemt truckers die bij storm met een lege vrachtwagen toch gewoon gaan rijden op plekken waar ze veel wind vangen 'asociaal'. "Echt belachelijk dat een minister dit zegt."

Schultz benadrukte dat de meeste bedrijven zich al houden aan de oproep om dan niet te rijden.

RTL Nieuws kreeg via de Facebookpagina tal van reacties binnen. Van vrachtwagenchauffeurs, maar ook van mensen die het voor hen wilden opnemen. "Vrachtwagenchauffeurs zijn één grote familie in Nederland, als er één wordt aangesproken, dan voelen we ons allemaal aangesproken", zegt trucker Floriaan Schilstra.

In een hoek gezet

Chauffeurs voelen zich in een hoek gezet, omdat ze niet altijd met een volle wagen terug kunnen rijden nadat ze een lading hadden afgeleverd. Vooral het woord 'asociaal' is slecht gevallen.

Marcel Bril reed gisteren in de storm met een vrachtwagen vol levensmiddelen. Van zijn baas had hij de waarschuwing 'rustig aan' gekregen. "Ook mijn zoontje van zes zei nog: kom niet in de sloot terecht."

'Kort door de bocht'

Op het hoogtepunt van de storm reed Bril bij Schiphol. "Toen heb ik de wagen even aan de kant gezet." Bril doet dit werk al jaren. "Ik weet dus wat ik doe." De opmerking van de minister noemt hij 'belachelijk', 'dom' en 'kort door de bocht'.

"Ik ben niet asociaal en doe gewoon mijn werk. Als ik spullen niet op tijd geleverd krijg en de winkelschappen leeg blijven, nou, dat zou pas erg zijn."

Vijftien ongelukken 

Tijdens de storm deden zich gisteren tussen vier uur 's middags en negen uur 's avonds vijftien ongelukken voor met vrachtwagens, vrachtwagencombinaties en -aanhangers. Ze waren leeg of bijna leeg. Door gekantelde vrachtwagens ontstond op verschillende plekken een verkeerschaos.

Met name zogeheten zeilwagens kunnen makkelijk wind vangen. Floriaan Schilstra reed gisteren met zo'n vrachtwagen bij België. "Toen ik 's ochtends vroeg wegreed met een wagen vol blokhutten en tuinhuisjes had ik me al voorgenomen dat ik de wagen bij echt harde wind aan de kan zou zetten."

Volgens hem kunnen zeilwagens best met storm de weg op. "Je moet het zeil dan wel extra hard aanspannen en banden op het dak binden zodat het er niet kan afwaaien."

'Eigen verantwoordelijkheid'

De minister zegt in een reactie op de ongelukken dat 'iedereen wist dat het zou gaan stormen en bedrijven en chauffeurs daar dan rekening mee moeten houden'. Dat gebeurt ook echt wel, zegt Schilstra: "Wij willen ook heel thuiskomen en denken daarbij echt wel aan andere weggebruikers."

Een dag alles stilleggen gaat volgens trucker Bril niet: "Dat kost veel geld en bovendien, als de winkels lege schappen hebben, nou dan moet je de mensen eens horen." Schilstra: "Het lukt ook niet altijd om een lading te lossen en dan vol met andere spullen weer terug te rijden."

Respect voor het vak

Beide chauffeurs vinden het jammer dat de minister hun nu wegzet als roekeloos. "Mensen zijn al vaak boos op ons", zegt Schilstra. "Als we inhalen op de snelweg en files zijn ook altijd onze schuld. Iets meer respect voor ons vak zou wel mogen." Bril: "Wij doen echt ons best hoor."

Nick Panneman, die als chauffeur ook blogt over zijn werk, vult aan: "Chauffeurs zijn dagen van huis, gaan door weer en wind, en maken weken van 80 uur. Wij doen er alles aan om pakjes te bezorgen en dan zet zij ons weg als asociaal."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`