EditieNL

Met een naald je spierpijn te lijf

12 mei 2014 11:20 Aangepast: 22 mei 2014 11:50
Beeld © Thinkstock

Acupunctuur kennen we allemaal, maar zo'n naald kun je ook tegen spierpijn gebruiken. Dry needling heet het, een techniek waarbij de spieren met een prikje los worden gemaakt. Maar bewezen is het niet.

De techniek is echt iets anders dan acupunctuur, benadrukken de fysiotherapeuten die de techniek gebruiken. Bij acupunctuur blijven de naalden een tijdje in het lichaam zitten en hebben ze invloed op de 'energie'.

Bij dry needling worden vastzittende spieren losgemaakt met een speldenprikje. Op die manier raken ze snel ontspannen en ze blijven dat ook langer. De speld wordt op een 'knooppunt' van vastzittende spieren gestoken. 

Speldenprikje tegen RSI
Inmiddels hebben al zo'n 1800 fysiotherapeuten in ons land de speciale opleiding gevolgd. Olga Blok is één van hen. "Ik kwam er in 2008 mee in aanraking in Australië. Inmiddels is het in Nederland een trend."

Volgens Blok is dry needling onderdeel van een behandeling, 'het bestaat dus naast de gewone oefeningen die patiënten moeten doen'. Het zou vooral ingezet kunnen worden bij klachten als nekpijn van achter de computer zitten, rsi-klachten en pijn in de kuit. 

'Ezeltje prik'
Maar niet iedereen is enthousiast, de vereniging tegen kwakzalverij ziet er niks in. "Een nieuwe variant van het aloude spelletje ezeltje-prik", noemen ze het daar. "De techniek is niet bewezen", zegt Ronald van den Berg. "Eventuele effecten zijn vooral placebo-effecten, doe het dus niet."

Dat het bewijs nog niet sluitend is, geeft ook het Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie toe. "Maar de geluiden die wij horen, zijn positief", zegt Henri Kiers. "Het is positief omdat mensen ermee geholpen worden."

EditieNL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore