Kernwapens in Volkel

Oud-premier Lubbers wilde strafzaak voorkomen

14 mei 2014 06:08 Aangepast: 14 mei 2014 09:18
Beeld © ANP

Oud-premier Ruud Lubbers heeft alles op alles gezet om te ontkomen aan strafvervolging wegens het onthullen van staatsgeheimen.

Hij schreef hierover brieven aan de hoogste baas van het Openbaar Ministerie, en aan de voorzitter van de zogeheten commissie-stiekem in de Tweede Kamer. Dit blijkt uit documenten die zijn vrijgegeven in een procedure op grond van de Wet openbaarheid bestuur (Wob) van RTL Nieuws.

Kernwapens Volkel
Lubbers onthulde vorige zomer dat er Amerikaanse kernwapens liggen op de vliegbasis in het Brabantse Volkel. "Ik had nooit gedacht dat die malle dingen er nog steeds zouden zijn. Ze hebben een functie in het nucleaire. Zinloos", zei hij toen.

Het Openbaar Ministerie (OM) startte daarop een onderzoek of Lubbers kon worden vervolgd wegens schending van de geheimhoudingsplicht en openbaarmaking van staatsgeheimen. Daarop staat gevangenisstraf. Lubbers werd uiteindelijk niet vervolgd.

Strafrechtelijke vervolging
Vrijwel alle documenten over die beslissing worden niet openbaar gemaakt. Wel blijkt dat Lubbers de voorzitter van de commissie-stiekem, de commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, in augustus 2013 een brief schreef om aan te geven wat hij 'wel/niet zou hebben gezegd'. Ook schreef Lubbers twee brieven aan de voorzitter van het College van procureurs-generaal, Herman Bolhaar.

ZIE OOK: Een typisch geval van klassenjustitie (3)

Volgens bronnen binnen het OM probeerde Lubbers met die brieven te voorkomen dat hij strafrechtelijk zou worden vervolgd. Bolhaar zou hierover hebben overlegd met minister Opstelten.

RTL Nieuws overweegt om naar de rechter te gaan om deze documenten alsnog in de openbaarheid te krijgen. Eerder werden Kamervragen gesteld over de kwestie.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore