Nederland

'Soa-test mensen met wisselende contacten niet meer gratis'

14 mei 2014 06:43 Aangepast: 14 mei 2014 11:08

Mensen met wisselende seksuele contacten en hoerenlopers kunnen geen gratis soa-test meer halen bij de GGD. Dat heeft staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid besloten.

Dat meldt het AD. De gratis test was er om de verspreiding van geslachtsziektes te voorkomen. In totaal maakten vorig jaar 120.000 mensen er gebruik van. Volgens Van Rijn zijn er bij de twee uitgesloten groepen weinig ziektes geconstateerd, dus zijn de mensen geen risicofactor meer.

Voor andere risicogroepen, zoals homo's en mensen die seks hebben met mensen die uit hiv-rijke gebieden komen, blijft de test bestaan. 

Ook jongeren geen doelgroep meer
Jongeren onder de 25 jaar worden niet meer gerekend tot de doelgroep bij soa-bestrijding. GGD's zijn niet meer verplicht om een jongere die positief getest is op de geslachtsziekte chlamydia preventief te testen op andere soa's. 

De PvdA is kritisch en vindt dat de test voor iedereen toegankelijk moet zijn. "Het is juist de bedoeling dat zulke activiteiten laagdrempelig zijn, voor iedereen toegankelijk. Anders werkt preventie helemaal niet", zegt PvdA-Kamerlid Agnes Wolbert.

De regeling gaat volgens de krant binnenkort in, maar GGD's zouden al rekening houden met de nieuwe situatie.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`