Lekker à la carte

Lekker: roomservice aan je ziekenhuisbed

14 mei 2014 11:08 Aangepast: 15 mei 2014 16:31
Beeld © ANP

Niemand vindt het écht lekker: ziekenhuisvoedsel. De prak heeft een slecht imago en het is dan ook geen wonder dat we het vaak niet opeten. Dat zorgt dat er veel eten weggegooid wordt. Maar wat nou als je à la carte kunt bestellen?

Van de warme maaltijden in het ziekenhuis verdwijnt 40 tot 60 procent rechtstreeks in de prullenbak. Als dat wordt teruggedrongen, kan er 17 miljoen euro bespaard worden. 

Onderzoeker Han Soethoudt van de Wageningen Universiteit weet wel waar het misgaat. "Ziekenhuizen geven vaak te grote porties. Dat zorgt voor 30 procent van de verspilling."

Geen honger meer
Ook het vroege bestellen van het eten speelt mee. Patiënten moeten vaak al 's ochtends aangeven wat ze willen eten. "Later hebben die patiënten toch geen trek - ze zijn immers ziek - of al naar huis. Je moet dat moment van aanvragen en het moment van eten dichter bij elkaar brengen."

Dat laatste doen ze bij het ziekenhuis Gelderse Vallei, daar kun je vanuit je ziekenhuisbed je favoriete eten bestellen. Vier keer per dag kun je kiezen, gewoon van een menukaart. Het is bijna een soort roomservice. 

Bestellen waar je zin in hebt
"Patiënten bestellen iets waar ze trek in hebben, medewerkers maken het klaar en brengen het naar ze toe. In theorie kunnen mensen vier keer per dag een hamburger bestellen, maar we geven wel advies. We kunnen ze wel adviseren om bijvoorbeeld eens een salade te nemen", zegt Angelique Honderdors van het ziekenhuis.

Onderzoeker Soethoudt denkt dat het systeem van de Gelderse Vallei een goede oplossing is. Ongeveer 20 procent van de ziekenhuizen biedt inmiddels à la carte aan. "Maar in die keuzemenu's zitten ook vaak dingen die mensen niet lusten, dus het is geen perfecte oplossing."

De keuzevrijheid kan wél goed zijn voor de gezondheid, zegt zorgeconoom Marcel Canoy. "Het past goed in de trend om mensen zelf meer keuzes te laten maken. Daarbij is de vrijheid die je patiënten geeft ook goed voor hun geluk."

EditieNL
`