EditieNL

6 euro voor gojibessen: doe eens normaal!

14 mei 2014 16:00 Aangepast: 15 mei 2014 22:30
Beeld © ANP

Superfoods zijn niet langer een dure hobby. AH, Aldi en Action bieden het supervoedsel nu voor een prikkie aan. Werden we al die tijd besodemieterd?

Betaal je bij de De Tuinen 9,80 euro voor 150 gram gojibessen, bij Albert Heijn ben je 3,30 euro kwijt voor dezelfde hoeveelheid superbesjes. Action maakt het nog gekker: 2,50 euro.

ZIE OOK: Geen gojibessen, maar boerenkool: 5 alternatieve superfoods

Thumbnail

Superfoods, producten die bevorderlijk zouden zijn voor de gezondheid door de grote hoeveelheid vitamines en een hoge voedingswaarde, ​zijn niet alleen meer in de 'betere natuurwinkels' te vinden. Ook steeds meer supers stappen in het supervoedsel en dat heeft zo zijn voordelen. "Dat superfoods op steeds meer adressen te krijgen zijn is goed voor de concurrentie", vertelt Claartje Schröder van Foodness.nl. 

Soms zijn de producten uit de supermarkt wel drie keer zo goedkoop als die uit de biologische winkel. Maar hoe kan dat: een gojibes is toch een gojibes?

Volgens hoogleraar Jaap Seidell zit het verschil in de kosten met name in het land van herkomst. "Sinds de populariteit van dit voedsel zo immens is gestegen zie je dat bijvoorbeeld gojibessen in grote fabrieken in China worden geproduceerd. De werkomstandigheden zijn een stuk minder goed maar het product wordt daardoor wel veel goedkoper."

ZIE OOK: Superfood = superonzin

En er speelt nog iets mee. Marketing. Seidell licht toe: "Natuurwinkels hebben superfood tot een hype gemaakt en mensen willen daar flink geld voor neerleggen. Natuurwinkels hebben een heel ander klantenbestand dan een Kruidvat, dus die kunnen ook veel meer vragen."

Gezond vs ongezond
Hoe zit dat met de gezondheid? Maakt het uit of je een tarwegrasshotje bij de biowinkel haalt of uit het schap van de Jumbo komt? Seidell denkt van niet. "Als je kijkt naar de voedingsstoffen zit er weinig verschil in de producten. Het gaat echt om het verschil in het productieproces."

Sowieso gelooft de hoogleraar niet zozeer in de kracht van superfoods.  Al die unieke, levensreddende voedingsstoffen zitten ook in producten die voor een normale prijs in de supermarkt liggen. "Je kunt dus net zo goed boerenkool of een avocado eten."

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`