EditieNL

Jarenlang leed door tekenbeet

15 mei 2014 16:05 Aangepast: 15 mei 2014 18:54
Beeld © ANP

"De dokter dacht in eerste instantie aan een griepje en gaf daar medicatie voor." 23 jaar later is Sylvia Feldmann nog steeds ziek. Per jaar krijgen 30.000 mensen de ziekte van Lyme, alleen wordt het lang niet altijd erkend en behandeld.

De actieve vrouw die Sylvia was, is ze niet meer. Ze gaf sportles aan kinderen, had een baan en liep veel in de natuur. 23 jaar geleden veranderde dat.

Zomers griepje
"Ik kreeg regelmatig rare uitslag op mijn benen, werd steeds vermoeider en ik kreeg - meestal zomers - griepsymptomen. Ik merkte dat ik steeds minder kon en dat mijn wereldje steeds kleiner begon te worden."

Toen het geen griep bleek te zijn, wist de arts het ook niet meer. "Was het stress? Zat het toch niet tussen mijn oren? Ik moest maar rustig aan doen. Je staat als patiënt dan met je rug tegen de muur." Het duurde een paar jaar voordat een alternatief arts erachter kwam dat het lyme was.

Geen kring, geen lyme?
En dat is nou net het probleem. Vooral bij patiënten die zich niet kunnen herinneren dat ze ooit door een teek zijn gebeten, wordt de ziekte vaak niet herkend.

"Ze hebben dan bijvoorbeeld niet die kenmerkende rode kring op hun huid, maar een blauwachtige vlek. Dan komt de diagnose te laat en de behandeling ook. Dan wordt het heel lastig om de ziekte goed te behandelen", zegt Diana Uitdenbogerd, zelf lymepatiënt.

Dan maar via de Kamer
Diana begon een burgerinitiatief om de diagnose en behandeling van lyme op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. En met succes:  zeven partijen zijn voor een betere behandeling en opsporing van de ziekte. Ze willen dat er een expertisecentrum komt.

En dat is nodig, want veel artsen zien de ziekte van Lyme nog altijd als een eenvoudige ziekte waar iedereen binnen een paar weken van geneest. Dat moet veranderen, vindt Sylvia Feldmann. "Je gaat niet voor je lol je leven zo inperken dat je niet meer kunt werken en geen activiteiten meer kunt ondernemen. Met lyme ben je gewoon echt ziek."

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`