Je kunt tegenwoordig niet meer aankomen op een feestje zonder verstand te hebben van vogels.

Fiet fieuwwww: vogelspotten nog nooit zo sexy

16 mei 2014 13:20 Aangepast: 18 mei 2014 22:58
Beeld © anp

Bij vogelspotten denk je al snel aan oudere mannen, met baard, in een stoffig pak. Onterecht. Je kunt tegenwoordig niet meer aankomen op een feestje zonder verstand te hebben van vogels.

Een mooi vogelconcert, een broedend merelpaar of een fladderende bonte specht. Steeds meer (jonge) vogelaars proberen met hun verrekijker dergelijke plaatjes te spotten.

Vogels zijn hipper dan ooit en ook steeds meer jongeren hebben het vogelaarsvirus te pakken. Zo'n 30.000 mensen trekken regelmatig de natuur in op zoek naar nieuw vogelgeluk. Daar zitten opvallend veel jongeren bij. 

Pietje op een takje

Thumbnail

Niet zo gek, vindt vogelkenner Nico de Haan. Op Omroep Max is hij te zien in een nieuw vogelprogramma: Baardmannetjes. Inderdaad, genoemd naar een (zang)vogel. "Vogels kijken is meer dan turen naar pietje op een takje. Het is hartstikke spannend en bevrijdend. Het heeft ook iets romantisch. Je komt op de mooiste plekken, ontmoet nieuwe mensen en geniet samen van de natuur. Steeds meer mensen vallen daarvoor."

Het summum? Dat verschilt per vogelaar, stelt De Haan. "Een nieuw soort ontdekken is natuurlijk geweldig. Zo heb ik nog altijd niet de kleine bonte specht (foto links) of zeearend niet gezien. Dat is mijn schaamsoort. Maar er zijn ook mensen die kunnen genieten van een zingende oeverzwaluw. Voor een mooi vogelconcert in de ochtend kun je mij wakker maken."

Vogelaar in de dop
Zin om op een zondagochtend eens iets anders te doen dan uitslapen? Met een verrekijker kom je al een heel eind. Nog meer tips:

  • Notitieboekje: Neem tijdens je tochten in het veld altijd een notitieboekje mee. Zie je een vogel, noteer dan soort, aantal, plaats en datum.
  • Zorg voor een goede veldgids: handzaam formaat, waarbij tekst en illustraties per soort bij elkaar staan. Bij voorkeur systematisch ingedeeld (eenden bij eenden, roofvogels bij roofvogels enz.) 
  • Warme kleding. Tijdens het vogelspotten sta je langdurig stil en zelfs op een mooie lentedag kunnen de ochtenden nog koud en kil zijn. Kleed je daarom warm aan. Durf te overdrijven!
  • Kies de juiste verrekijker. Er bestaat geen kijker die voor iedereen het beste is. Wanneer je een nieuwe verrekijker wilt aanschaffen, doe je er daarom verstandig aan om verschillende kijkers met elkaar te vergelijken. (Bron: Brabantse Vogelwerkgroep)

Plekken

Thumbnail

Altijd al een keer de blauwborst, geoorde fuut of grote karekiet live willen zien; kijk hier waar je naar toe moet gaan om de pakkans zo groot mogelijk te maken. De app 'Vogel het Uit' zorgt er ook voor dat je fluitend de dag door komt.  

 2335
  
  
  
  
  
`