Economie

Eerste 360 graden-clip: alsof je er middenin staat

16 mei 2014 13:10 Aangepast: 17 mei 2014 22:46
Beeld © Tom Knol

Een primeur van Nederlandse bodem: de eerste videoclip voor 3D-bril Oculus Rift. "Het is als een soort streetview, je bent het middelpunt van de clip." Voor mensen zonder Oculus is de clip ook op de computer te bekijken.

De clip van de band De Beloning komt maandag uit. "Het is de eerste keer dat er een clip uitkomt voor de Oculus Rift", vertelt Sander Akkerman van enCircle. Dat bedrijf maakte de opnames voor de clip.

Voor de 'lucky few' met een Oculus Rift is het alsof je er middenin staat. "Als je naar rechts draait zie je wat er rechts van je gebeurt in de clip." Wie niet in het bezit is van de speciale bril kan de clip ook gewoon op de computer bekijken. De bediening gaat dan met de pijltjes op het toetsenbord.

Zes camera's in één
Om dat allemaal mogelijk te maken is de clip opgenomen met een speciale camera. "Op de camera zitten zes lenzen, die aan alle kanten beelden opnemen", vertelt Akkerman. "De zes beelden worden vervolgens weer aan elkaar geplakt, zodat je een plat plaatje krijgt. Normaal is video 16:9, in dit geval krijgen we een hele lange video."

ZIE OOK: Nederlands bedrijf brengt je virtueel in de film

Met speciale software wordt de lange video als het ware 'bol' gemaakt, waardoor er een video van 360 graden ontstaat. Juist dat rondom filmen leverde voor de makers wel een uitdaging op. "Er gebeurt van alles, maar we moesten er constant rekening mee houden dat alles te zien is", zegt Akkerman.

"De rappers zijn op de voorgrond te zien, maar die lopen ook rond. Er is een joker die voorbijspringt en er komen auto's en motors langsrijden. Overal gebeurt iets."

'Je blijft kijken'
"We merken dat mensen die de clip al hebben bekeken dat vaker willen, er gebeurt zoveel dat je hem vaker wilt zien. Je voelt je als een kind in een speelgoedwinkel."

De clip komt maandag officieel uit, hij is dan gratis te downloaden. Voor wie het al iets eerder wil proberen: op de Bright Day is de clip morgen voor het eerst te bekijken. "We staan daar met een stand. Daar is de Oculus Rift-versie voor het eerst te bekijken, maar de clip is er ook op een laptop te zien."

RTL Z Toekomstmakers
`