Nederland

Commando schaamt zich: 'Je staat letterlijk in je onderbroek'

14 juli 2017 13:33 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Een commando doet anoniem zijn verhaal Beeld © RTL Nieuws

Commando's geven zelden interviews. Eentje maakt nu een uitzondering. Omdat hij boos is en teleurgesteld. En omdat hij zich grote zorgen maakt. In een interview met RTL Nieuws schetst hij anoniem een onthutsend beeld van de situatie bij de commando's.

Is het op dit moment verantwoord om jullie op missie te sturen?

"Absoluut niet. Het is onverantwoord. Het is zelfs crimineel als je het mij vraagt, omdat je weet wat de risico's zijn voor mensen die op missie gaan. Er staat heel veel op het spel. Het gaat om de levens van mensen die op dit moment op missie zijn, maar ook die zich nu voorbereiden op operaties.

"Commando's in Irak lopen gevaar, omdat ze zich niet goed kunnen verdedigen."

Er ontbreken te veel essentiële middelen om een missie uit te voeren. Denk aan verbindingsmiddelen, voertuigen, middelen om met bermbommen om te gaan, middelen om drones uit te schakelen, middelen om zelf verkenningen uit te voeren met drones. Momenteel zitten er commando's in Irak die Iraakse eenheden ondersteunen in de strijd tegen IS. Die lopen gevaar omdat ze zich niet goed kunnen verdedigen."

Hoe staat het met jullie wapens?

"Er is geen enkel wapensysteem binnen het Korps Commandotroepen dat geen problemen heeft. En het zijn niet alleen wapens, maar ook bijvoorbeeld nachtzichtapparatuur waar problemen mee zijn. Je mist de juiste wapens, waardoor je letterlijk misschiet als het er op aan komt. Dat is ongelooflijk ernstig."

ZIE OOK: Dit is er mis met het materieel van de commando's

"Het incident vorig jaar waarbij een commando tijdens de opleiding om het leven kwam op de schietbaan in Ossendrecht heeft al laten zien dat de jongens al risico's lopen tijdens de voorbereidingen. Het is een kwestie van tijd dat tijdens operaties iets misgaat. Dit gaat over mensenlevens."

Video - De elite van ons leger: dit doen commando’s

 

Kunnen er nu missies niet gedaan worden?

"Wij zijn op dit moment niet in staat gegijzelde Nederlanders in vijandelijk gebied in het buitenland te bevrijden. Dat komt omdat er niet genoeg verbindingsmiddelen zijn. En wat er wel is, komt uit het vorige millennium. En de wapens zijn zo versleten dat ze onbetrouwbaar zijn en het elk moment kunnen begeven.

Ook het opsporen en aanvallen van een terroristische cel is een groot probleem, omdat wij geen drones tot onze beschikking hebben. Vaak is het überhaupt al een probleem om vanuit Nederland in het missiegebied te komen, omdat we zeer beperkte capaciteit hebben om strategische verplaatsingen te doen."

Hoe doet Nederland het in vergelijking met special forces in het buitenland?

"Landen als de Verenigde Staten, Canada, Australië en Groot-Brittannië hebben de echte topeenheden. Een aantal jaren geleden zaten wij daar net onder. In een paar jaar tijd zijn we afgegleden en zie je dat de Oost-Europese landen een inhaalslag hebben gemaakt en ons eigenlijk voorbij zijn gestreefd.

Concreet voorbeeld is dat we jongens wegsturen in tweedehands kleding. Je schaamt je gewoon omdat je soms letterlijk in je onderbroek staat omdat je broek uitscheurt. Dat is de status van onze eenheid en zo voelen wij ons."

Thumbnail

In uniforms zitten gaten. (Foto: RTL Nieuws)

Wat doet dat met je?

"Het tast mijn trots aan. Je wordt teleurgesteld omdat je je jarenlang inzet om te bouwen aan een betere organisatie. Maar je ziet dat dat als los zand door je handen glipt. Het is zo onmogelijk om deze eenheid op te bouwen. Ik ben teleurgesteld en boos.

De moraal is zwaar aangetast. Mensen zijn gedemotiveerd. Er is een grote uitstroom van ervaren personeel en het heeft ook effect op de instroom. Het aantal mensen dat ervoor kiest om naar het Korps Commandotroepen te komen, is gehalveerd. Het gevolg is dat er te weinig capaciteit is."

Als het onverantwoord is om op missie te gaan, waarom gebeurt het dan toch?

"Eigenlijk zijn we ons ervan bewust dat het zo niet langer kan, maar we hebben binnen de krijgsmacht een 'can-do-mentaliteit'. Daardoor blijven mensen doen wat ze doen en is er geen oog meer voor risico's.

"Ze nemen het voor lief dat er een risico is."

De mensen die nu een brandbrief schrijven, zetten hun eigen leven op plaats twee. Nummer één is altijd de missie. Ze nemen het voor lief dat er een risico is. Ze denken eerder aan het hoger belang. Het is vreemd dat zij dat wel doen, maar dat de opdrachtgevers en de hogere legerleiding dat niet doen."

Waarom breng je dit verhaal naar buiten?

"Dit is een noodkreet vanuit mezelf. Ik vind het al erg genoeg om deze stap te zetten, maar ik zie dat mijn collega's, vrienden, maten, broeders, gevaar lopen. Wat ik niet meer wil meemaken, is dat er weer een gezin wordt verteld dat hun vader niet meer thuiskomt.

En het zijn niet alleen militairen die gevaar lopen, het gaat uiteindelijk ook om de veiligheid van de Nederlanders zelf. Wij vechten in de voorste linies tegen terrorisme. Als de politiek en de militaire top verzaken om dit goed aan te pakken, zijn wij niet is staat om in Irak iets te doen tegen terrorisme wat uiteindelijk gevolg kan hebben voor de veiligheid in Nederland."

Meer op rtlnieuws.nl:
'Levensgevaarlijke situaties bij missies door gebrekkig materieel commando's'

Tips?

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws onderzoekt de problemen binnen Defensie. Heb jij daar informatie over? Deel het door te e-mailen naar: rtlnieuwsresearch@rtl.nl  

`