Nieuw: tandarts zonder grenzen

Nieuw: tandarts zonder grenzen

16 mei 2014 19:00 Aangepast: 18 mei 2014 22:53
Beeld © ANP

De tijd dat de tandarts alleen je gebit behandelt, is voorbij. Want tandartsen kunnen meer dan alleen zorgen voor mooie tanden.

Ook voor bloeddrukmetingen of preventieve screening kun je straks in de tandartsstoel plaatsnemen.  Althans, als het aan de brancheorgansiatie van tandartsen ligt. Tandartsen zijn straks een soort poortwachter voor de gezondheidszorg.

"We willen niet op de stoel van de huisarts gaan zitten, maar de tijd is wel rijp voor een grotere doorverwijsrol van de tandarts naar de huisarts", zo stelt de organisatie.

Gebit verraadt een boel
Je gebit kan een hoop verraden. Witte en rechte tanden zijn niet alleen aantrekkelijk, een gezond gebit is vaak ook een teken van goede gezondheid. Onverklaarbare ontstekingen daarentegen kunnen vroege signalen zijn voor suikerziekte. Ook bij een schimmelinfectie of droge mond kunnen de alarmbellen gaan rinkelen.  Een tandarts kan dus een hoop signaleren. 

'Dat gaat te ver'
Wat vinden de huisartsen van de eventuele nieuwe rol van tandartsen? De Vereniging voor Huisartsen vindt het prima dat tandartsen signaleren. "Maar een screening, dat gaat te ver", stelt Rob Dijkstra van de huisartsenclub.

 "Dan moet je echt een meting doen. Bloeddruk of bmi meten. Allereerst kun je je afvragen of die kennis er wel is onder tandartsen. Daarnaast kan een tandarts er geen vervolg aan geven. Je kunt bloeddruk meten maar vervolgens houdt het dan ook op."

 

 

 

 1279
  
  
  
  
  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`