EditieNL

'Ja, ik maak me zorgen over mezelf': app moet mishandelde kinderen helpen

13 juli 2017 13:40 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Archieffoto Beeld © iStock

Kinderen die mishandeld worden, hebben vaak geen idee waar ze op zoek moeten naar hulp. Om die kinderen te helpen is er nu 'Care-Free', de eerste app die zich speciaal richt op deze kinderen. Bedenker Naomy Rojnik had zelf graag zoiets gehad in haar jeugd.

"Ik ben vroeger zelf mishandeld", vertelt Naomy Rojnik (24). "Toen ik dat meemaakte waren er nog geen smartphones met hulp-apps. Ik had het wel heel prettig gevonden, want ik wist niet waar ik heen moest". 

Naomy kon namelijk jarenlang geen enkele manier vinden om er met mensen over te praten. "Pas toen ik op mijn 22e een dochtertje kreeg, dacht ik: ik wil dit niet langer verzwijgen." 

Weinig informatie voor kinderen

Thumbnail

Vanuit haar eigen ervaring ging Naomy op zoek naar een nieuwe manier om deze kinderen te bereiken. Dat deed ze uiteindelijk door een app te ontwikkelen. Hierop kunnen kinderen informatie krijgen en hulp vragen.  "Tot nu toe was er niet echt informatie over kindermishandeling beschikbaar voor kinderen zelf. Kinderen van 10 jaar en ouder doen alles met hun mobieltje, vandaar dat ik een app wilde maken."

Kinderen kunnen in deze app aangeven hoe oud ze zijn, en waar ze zich zorgen over maken. Als ze zich zorgen maken hun eigen situatie krijgen ze uitleg over wat precies mishandeling is, en hoe ze hulp kunnen zoeken. Ook als je denkt dat iemand anders mishandeld wordt kun je terecht bij de app. Dan kun je bijvoorbeeld vinden hoe je het beste diegene erop kunt aanspreken, of hoe je het met een bekende kunt bespreken. 

"Soms weet je niet wat raar is, je denkt dat alles wat gebeurt normaal is", zegt Naomy. "Daarom is het belangrijk dat ze informatie kunnen opzoeken, over wat mishandeling is en waarom het gebeurt." 

Zomervakantie

Dat de app gelanceerd is aan het begin van de zomervakantie is geen toeval. In haar werk ziet ze dat het bij veel gezinnen juist in deze periode mis gaat. Volgens Naomy komt dat doordat de kinderen de hele dag thuis zitten. Dan loopt de spanning op, en escaleren situaties veel sneller. 

Met de app hoopt Naomy een uitweg te bieden aan kinderen die de hele zomer in een gespannen gezinssituatie moeten zitten. Haar doel is nu om de app uit te breiden, zodat jongeren ook met elkaar in contact kunnen komen via de app. "Wat ik nog wil is dat er een forum in de app komt", zegt ze. "Dat is het plan voor de toekomst." 

Bekijk hier het tv-fragment:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore