Nederland

Veiligheid commando's niet zeker, opleidingen en schietoefeningen stilgelegd

13 juli 2017 16:30 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld van de schietbaan in Ossendrecht uit een promotiefilmpje van Defensie.

De opleidingen voor de special forces van het Korps Commandotroepen zijn grotendeels stilgelegd. Dat blijkt uit een mail van de hoogste baas van de commando's, in bezit van RTL Nieuws.

"Ik draai geen opleidingen meer tot eind 2017", schrijft commandant Groen aan de hoogste generaal van de landmacht. Het gaat om zo'n zestig verschillende, zogenaamde 'voortgezette opleidingen' voor commando's, zoals parachutespringen, duiken en omgaan met explosieven.

Niet meer met scherp schieten

Niet alleen zijn de opleidingen stopgezet, maar commando's mogen ook niet meer met scherp schieten. Aanleiding voor deze twee drastische maatregelen is de dood van een commando op een schietbaan in Ossendrecht, maart vorig jaar. De Onderzoeksraad voor Veiligheid had scherpe kritiek op het gebrek aan veiligheid bij die oefening.

De oefeningen op de omstreden Ossendrechtse schietbaan waren al stilgelegd. Maar de commando's schieten vlak voordat ze op missie gaan ook met echte kogels in voor hen specifiek opgestelde oefeningen in schiethuizen en op schietbanen. Deze vallen onder het zogenaamde 'verbijzonderd schietbeleid'. Die oefeningen mogen sinds enkele weken ook niet meer.

De mail waarin commandant Groen aankondigt dat de opleidingen worden stilgelegd, is twee dagen na het verschijnen van het rapport van de Onderzoeksraad verstuurd. Hij schrijft aan zijn meerdere, commandant landstrijdkrachten Leo Beulen, dat hij er geen vertrouwen in heeft dat de veiligheidsprocedures bij de andere opleidingen wel op orde zijn.

Alle opleidingen getoetst

Hij schrijft verder: "Dit feit gekoppeld aan de zeer slechte materiaal-situatie en het gebrek aan de juiste faciliteiten voor sommige opleidingen, hebben me doen besluiten om alle interne opleidingen stop te zetten." Gevolg is dat negentien commando's in de vervolgopleiding nu niet verder kunnen met de opleiding. Intussen toetst de landmacht alle opleidingen op veiligheidsrisico's. Defensie laat weten dat een deel van de opleidingen inmiddels weer is opgestart.

Commando's voeren de gevaarlijkste missies uit, vaak in het geheim in vijandelijk gebied. Ze vechten bijvoorbeeld tegen terroristen van IS, maar kunnen ook worden ingezet om Nederlandse toeristen bij een gijzeling in het buitenland te bevrijden. 

Video - De elite van ons leger: dit doen commando’s

 

'Niet van invloed zijn op de operationele inzetbaarheid'

In een reactie bevestigt het ministerie van Defensie dat schietoefeningen met scherpe munitie van het KCT voorlopig zijn stilgelegd totdat gecontroleerd is dat alle regelgeving, het lesmateriaal en de veiligheidsanalyses volledig op orde zijn Ook alle interne opleidingen van het KCT zijn tijdelijk stopgezet. De overige opleidingen zijn inmiddels hervat. Het ministerie zegt verder dat de maatregelen niet van invloed zijn op de operationele inzetbaarheid van het KCT

Opleiding tot commando

Een militair die bij de commando's wil horen, moet eerst zijn zogeheten Groene Baret halen. In een acht weken durende opleiding wordt hij mentaal en fysiek helemaal uitgeknepen. Aan het eind van de opleiding volgt de finale, de zogenaamde 'afmatting': in vier dagen en nachten met bepakking een afstand van 250 kilometer afleggen. 

Vervolgens moet de commando in opleiding zijn grenzen opnieuw verleggen. Hij moet laten zien hoe hij presteert onder druk en leert parachutespringen, overleven in de bergen, en hij moet één worden met zijn wapens. Daarnaast moet elke commando zich specialiseren. Hij wordt opgeleid tot expert op het gebied van explosieven, communicatie, scherpschutter of medisch verzorger.

Tot slot volgt nog de contraterreuropleiding. De commando leert in uiterst gevaarlijke situaties ontvoerde Nederlanders te bevrijden uit vijandelijk gebied. Als dit alles met succes is afgerond, is de commando klaar om te worden ingezet voor missies en speciale geheime operaties.

Weet u meer over dit onderwerp? Laat het ons weten: ga naar www.rtlnieuws.nl/tips

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`