Nederland

Zijn mijn iPhone en iPad nog veilig nu Apple is gehackt?

21 mei 2014 12:32 Aangepast: 21 mei 2014 14:54

De iPhone en de iPad blijken te hacken. Hoe zit dat? Kan ik mijn iPhone of iPad nog wel gebruiken? Zeven vragen en antwoorden.

1. Wat is er aan de hand?
Een gestolen iPhone of iPad kun je blokkeren in je iCloud. Het apparaat dat verbinding maakt met de iCloud, controleert eerst altijd bij Apple of het op de geblokkeerde lijst staat.

De hackers hebben die communicatie tussen de iPhone of iPad en Apple onderschept en geanalyseerd. Met een eigen computer kunnen de hackers nu die communicatie bewerken, zodat een bij Apple geblokkeerde telefoon wordt vrijgegeven.

Heel simpel: een gestolen iPhone is nu nog onverkoopbaar omdat hij geblokkeerd is. Maar door de ontdekking van de hackers is de geblokkeerde telefoon eenvoudig weer vrij te geven.

2. Hoe hebben de hackers het systeem gekraakt?
Het kostte ze vijf maanden om het wifiverkeer tussen de iPhone en Apple te onderscheppen en te analyseren. Daaruit bleek dat de identificatie van de Apple-server was te stelen, waardoor een eigen computer aan de communicatie toegevoegd kan worden.

Die computer past de communicatie aan tussen Apple en de telefoon of tablet. Zo kan de blokkade via Apple ongedaan worden gemaakt.

Uiteindelijk is het volgens de hackers ook mogelijk om in iemands iCloud in te loggen, opgeslagen foto’s te bekijken of iMessages te onderscheppen. Die functionaliteiten zijn door de hackers nog niet ontwikkeld, omdat het best veel tijd kost om hun computer zo te programmeren dat het allemaal mogelijk is.

ZIE OOK: Nederlandse hackers kraken beveiliging Apple

3. Moet ik me zorgen maken over de informatie die ik heb opgeslagen in de iCloud?

Nee, het is de communicatie tussen een Apple-apparaat en Apple die is gehackt. Op dit moment hoef je je dus nog geen zorgen te maken over je iCloud. Maar uiteindelijk zullen hackers bij alle informatie kunnen die daar is opgeslagen.

4. Waarom hebben de hackers dit gedaan?
Om aan te tonen dat de iCloud lang niet zo goed is beveiligd als Apple altijd beweert. En omdat het kan.

5. Wat zegt Apple erover?
De hackers hebben naar eigen zeggen voor het bekendmaken van hun ontdekking drie keer geprobeerd het lek bij Apple te melden. Tot nu toe heeft Apple daar niet op gereageerd.

6. Wat gaat Apple eraan doen?
Eerst moet het bedrijf het probleem onderkennen. Vervolgens moet de communicatie tussen iPhones/iPads en Apple worden aangepast. Apple moet beter controleren dat een apparaat is wat het zegt te zijn, en dat de communicatie niet door derden is aangepast. Dat zal veel werk opleveren voor Apple.

7. Wat kun je zelf doen?
Als je telefoon is gestolen of als je hem kwijt bent, haal dan zo snel mogelijk je iCloud-account leeg (foto’s en gegevens) en blokkeer die. Vervolgens moet je een nieuw iCloud-account aanmaken. Daarmee kun je verder werken.

RTL Nieuws
`