EditieNL

Alleen uit eten zielig? 'Probeer vrienden te worden met de ober'

27 februari 2017 15:29 Aangepast: 27 februari 2017 16:43
Beeld © iStock

Lekker eten, een goed glas wijn, sfeervolle muziek op de achtergrond, maar niemand tegenover je... Alleen uit eten gaan is nog steeds niet heel gebruikelijk.

Om het taboe van alleen eten te doorbreken is afgelopen weekend in Brussel de 'Dinner for one' georganiseerd, waarbij 25 mensen konden eten aan een eenpersoonstafel. "Mensen die alleen aan een tafeltje in een restaurant plaatsnemen worden snel - onterecht - als 'zielig' of 'loners' gezien", zegt de organisatie

Hoe onterecht het misschien ook is, het idee dat we niet alleen uit eten kunnen zit heel diep volgens sociaal psycholoog Jan-Willem van Prooijen. "We zijn tegenwoordig niet meer gewend om dingen alleen te doen", zegt hij. "Dat ligt aan het ideaalbeeld dat we hebben, je moet sociaal zijn."

Toch denkt Van Prooijen dat in deze tijd steeds meer mensen over die drempel heen zullen stappen. "We worden nou eenmaal zelfstandiger in het leven."

Lekker om je heen staren

Journalist Liesbeth Rasker moet vaak reizen voor haar werk, en daardoor heeft ze gedwongen de stap moeten nemen om vaak alleen te eten. Ondertussen vindt ze het hartstikke leuk. "Je kunt lekker om je heen staren, en fantaseren over iedereen om je heen", zegt ze. "Ik zie het altijd als een date met mezelf, en ik heb het dan echt heel leuk." 

Toch snapt Rasker wel dat mensen het ongemakkelijk vinden. Haar tip is dan ook om een boek mee te nemen, dan kun je jezelf altijd een houding geven. "Ook kun je er een sport van maken om vrienden te worden met de ober, wie weet leer je nog leuke mensen kennen."

Toch is haar belangrijkste tip om er gewoon niet te zwaar aan te tillen. "Als je echt niet op je gemak bent kun je altijd nog de rekening vragen en weg gaan."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

    `