Sociaal leenstelsel studenten

Straks studeren? Dit verandert er voor jou

28 mei 2014 15:25 Aangepast: 28 mei 2014 15:50
Beeld © ANP

Zonder schulden aan je carrière beginnen is er vanaf september 2015 niet meer bij. De basisbeurs verdwijnt. Studenten die financiële ondersteuning kunnen gebruiken, moeten gaan lenen. Wat verandert er voor jou?

Ben je al aan het studeren, dan verandert er voor jou niks. Je houdt je basisbeurs van 100,25 euro als je thuis woont en 279,14 euro als je op kamers woont. Je kunt een aanvullende beurs krijgen (als je daarvoor in aanmerking komt) én je kunt bijlenen als je dat wil.

ZIE OOK: Akkoord leenstelsel: aflossen schuld versoepeld

Maar ga je pas na 1 september 2015 de collegebanken in, dan wordt een aantal zaken anders. Het collegegeld blijft ongewijzigd, maar de basisbeurs verdwijnt helemaal. Je moet gaan lenen. De bedragen van zo'n lening blijven waarschijnlijk gelijk aan de hoogte van de huidige basisbeurs. De aanvullende beurs blijft ook bestaan en wordt met zo'n 100 euro per maand verhoogd. Daar heb je recht op als je ouders te weinig verdienen. Die beurs hoef je niet terug te betalen, ook als je onvindbare of weigerachtige ouders hebt, die niet willen of kunnen bijdragen aan je studie. 

Die lening heeft wel gunstige voorwaarden. Je hebt 35 jaar de tijd om 'm af te betalen en je hoeft pas af te lossen als je minimaal het minimumloon verdient. Het bedrag dat je aan aflossing kwijt bent, is nooit meer dan 4 procent van je loon. 

En als je een opleiding aan het mbo volgt en je bent nog geen 18, dan krijg je in de toekomst óók een ov-studentenkaart. Om te voorkomen dat de treinen in de spits vol zitten met studenten, wordt reizen in die drukke periodes ontmoedigd. Onderwijsinstellingen moeten hierop inspelen door de eerste lessen en colleges later in de ochtend te plannen

De nieuwe plannen moeten leiden tot meer investeringen in het onderwijs. Als je in september 2015 begint, merk je daar alleen nog niks van. Ook daar hebben de politici aan gedacht: studenten krijgen tegoedbonnen voor een bepaald bedrag waarmee ze later een studie kunnen volgen

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore