Nederland

Defensie stopt vervoer zieken vanaf waddeneilanden

04 juni 2014 15:02 Aangepast: 04 juni 2014 15:25
Reddingsvluchten worden meestal uitgevoerd door de Augusta Bell 412-helikopters. Beeld © Defensie

Defensie wil in het midden van volgend jaar stoppen met het vervoer van patiënten vanaf de Friese Waddeneilanden naar ziekenhuizen op het vasteland.

De drie reddingshelikopters die daarvoor worden gebruikt, worden afgestoten. Dat heeft minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer. 

Grote belasting
Defensie vervoert al 37 jaar patiënten vanaf Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog maar wil daarvan af, omdat dit volgens de minister geen kerntaak van Defensie is en het een grote belasting vormt voor de beschikbare helikoptercapaciteit. Alleen al dit jaar werden de helikopters al bijna 100 keer ingezet.

Het ministerie van Volksgezondheid zoekt samen met de regio en met hulp van Defensie naar een oplossing voor het patiëntenvervoer. Defensie stopt pas met de vluchten als er een goed alternatief is.

Helikopter NH-90
Aanvankelijk zou de nieuwe helikopter NH-90 de taken overnemen. Maar dat is volgens de minister niet efficiënt voor deze relatief grote helikopter. Bovendien zijn er problemen met de NH-90, die kampt met bovenmatige corrosie en slijtage. Daardoor staat de helikoptercapaciteit van Defensie verder onder druk.

Alleen al vorig jaar vervoerden de helikopters, die gestationeerd zijn op de vliegbasis Leeuwarden, ruim 250 mensen van de Waddeneilanden en vanaf schepen en boorplatforms naar het vasteland. Dat was een recordaantal. De 76 medewerkers die betrokken zijn bij de 3 AB-412 search and rescue (SAR)-helikopters, worden herplaatst, aldus een woordvoerster.

Defensie gaat wel door met het opsporen en redden van drenkelingen uit zee en jachtvliegers die hun toestel boven zee moesten verlaten.

RTL Nieuws
`