Noodweer op Pinkpop

Had Pinkpop wél moeten evacueren vanwege het noodweer?

10 juni 2014 09:58 Aangepast: 10 juni 2014 11:13
Beeld © ANP

Weervrouw Margot Ribberink vindt dat er risico’s zijn genomen door de bezoekers van het festivalterrein van Pinkpop niet te evacueren. De burgemeester van Landgraaf vindt dat er goed en verstandig is gehandeld.

Gistermiddag, toen het noodweer er aan leek te komen, kwamen de hulpdiensten verschillende keren bijeen in crisisoverleg. De burgemeester van Landgraaf besloot ondanks de code rood voor extreem weer het festivalterrein met 67.000 bezoekers niet te evacueren.

Stortregen en bliksem
Rond acht uur 's avonds trok de lucht boven het festivalterrein in Landgraaf dicht met donkere wolken en barstten enorme onweers- en regenbuien los. Het stortregende en bliksemde onophoudelijk. Ook waaide het zo hard dat lichtmasten heen en weer schudden. Bezoekers hulden zich in poncho's en kropen in groepjes tegen elkaar aan.

De organisatie adviseerde het publiek gehurkt op de grond te gaan zitten en uit de buurt van tenten, masten en bomen blijven. Ook riep presentator Eric Corton het publiek op om niet in paniek te raken.

Er vielen geen gewonden en het noodweer trok relatief snel over. Wel kwamen enkele mensen bij de EHBO-post vanwege de kou. Ambulancemedewerkers en het Rode Kruis deelden warmtedekens uit.

Ongelooflijk geluk
Meteoroloog Margot Ribberink zei later op de avond dat de festivalorganisatie en de burgemeester een groot risico hadden genomen door de menigte niet te evacueren. De bui die vanuit België aankwam, stevende recht op Landgraaf af. Volgens Ribberink had de bui windstoten van 120 kilometer per uur en enorme hoge bliksemintensiteit.

Pinkpop heeft volgens haar ‘ongelooflijk geluk gehad’ dat het in een deel van de bui zat dat wat minder actief was. Maar de organisatie heeft het onweer wel degelijk onderschat omdat een onweerssituatie als deze ‘heel gevaarlijk is’.

Burgemeester Raymond Vlecken van Landgraaf vindt dat de organisatie van Pinkpop geen onverantwoorde risico’s heeft genomen. Volgens hem is de boel steeds goed in de gaten gehouden.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore