Let op de signalen

WK-spanning leidt tot huiselijk geweld

11 juni 2014 14:42 Aangepast: 11 juni 2014 19:09

Het WK staat op het punt van beginnen: de spanning loopt op! Niet alleen bij de voetballers en de supporters, maar ook bij de slachtoffers van huiselijk geweld. Het risico op mishandeling neemt namelijk fors toe tijdens een WK.

Het aantal meldingen van huiselijk geweld nam gedurende de WK's van 2002, 2006 en 2010 flink toe, blijkt uit Brits onderzoek. Bij winst of gelijkspel van het nationaal elftal steeg het aantal meldingen met 26 procent. En bij verlies werden er bijna vier keer meer meldingen gedaan dan op een gewone dag. 

"Zo’n toernooi met alle spanning eromheen kan een piek veroorzaken in huiselijk geweld, net zoals tijdens feestdagen of vakanties", zegt Yvonne Lammers van Steunpunt Huiselijk Geweld. "Mensen zijn uit hun doen en make eerder ruzie."

ZIE OOK: Tien procent huiselijk geweld: kind-slaat-ouder

De warmte en drukte in een stampvolle kroeg helpen ook niet mee, plus dat we aardig wat biertjes wegtikken tijdens voetbalwedstrijden. "Alcohol speelt absoluut een rol", zegt Lammers. "Dat maakt het veel moeilijker om emoties in toom te houden."

Als onze jongens dan ook nog verliezen, kunnen er nare dingen ontstaan. "De enorme teleurstelling kan een trigger zijn. Sommige mensen hebben er echt moeite mee. Dan kan het zijn dat ze hun teleurstelling uiten met agressie."

Alarmbelletje
De komende periode worden extra voorlichtingsspotjes ingezet over huiselijk geweld. Zelf kun je ook opletten: als je voetbalmaatje tegen zijn partner scheldt of zijn kinderen afsnauwt, moet er een alarmbelletje gaan rinkelen.

"Let op de signalen eromheen: als iemand zich terugtrekt, niet komt opdagen, angstig of wat stiller is, maak dat dan bespreekbaar", zegt Lammers. "Het gaat ook om de tijd rond de wedstrijd, niet alleen tijdens de wedstrijd. Probeer het gesprek erover aan te gaan of adviseer om Steunpunt Huiselijk Geweld te bellen."

Editie NL
`