Enquête woningcorporaties

Tumult op tribune tijdens verhoor Staal

12 juni 2014 14:06 Aangepast: 06 september 2015 16:55
Beeld © ANP

Tijdens het verhoor van voormalig Vestia-topman Erik Staal ontstond vanmiddag al snel rumoer op de publieke tribune. Een toeschouwer kon zich niet meer inhouden.

De toeschouwer riep tijdens het verhoor van Staal: "Wees eerlijk! Hij strooit zand in de ogen! 5 ton per jaar en hij wist nergens van!" Nadat de man tot de orde was geroepen door de Parlementaire Enquetecommissie Woningcorporaties verliet hij de zaal waar alle getuigen worden gehoord.

ZIE OOK: Video: man verstoort verhoor ex-Vestia-topman Staal

Het verhoor gaat over het Vestia-drama. Vestia ging onder leiding van Staal voor miljarden het schip in met beleggingen in derivaten. Staal leek bij het begin van het verhoor de zwarte piet toe te schuiven naar het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW), dat volgens hem het gebruik van derivaten wel goed vond, mits ze door banken werden verstrekt die getoetst waren. 

In 2011 veranderde het WSW van koers, zei Staal. In 2009 en 2010 keken er ook een nieuwe accountant en nog een ander bureau naar en hun reacties waren volgens Staal 'signalen dat we met Vestia op de goede weg zaten.'

LIVESTREAM: Verhoor van Erik Staal bij de enquêtecommissie

Verder waren de derivaten, waarmee je de mist in kunt gaan als de rente daalt, in de periode tot 2008 een gangbaar product geworden, aldus Staal, dat ook door scholen en zorginstellingen werd afgenomen.

RTL Nieuws/ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore