Enquête woningcorporaties

'Oud-Vestia-bestuurder Staal irriteert commissie'

12 juni 2014 14:53 Aangepast: 06 september 2015 16:55
Beeld © ANP

Oud-Vestia-bestuurder Erik Staal wordt verhoord door de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar wantoestanden bij woningbouwcorporaties. Zijn antwoorden irriteren de leden, zegt verslaggever Jos Heymans.

LIVESTREAM: Verhoor van Erik Staal bij de enquêtecommissie

Staal ontwijkt vragen. "Hij zegt steeds: 'laat ik aan het begin beginnen' en 'ik zit hier voor de feiten, niet voor interpretaties te geven'," aldus Heymans die het verhoor volgt. "Staal ligt nogal dwars en wat hij zegt is dat het allemaal fantastisch was bij Vestia. Dat er veel gedaan is aan nieuwbouw en renovatie. Bij vragen over derivatenhandel, waar hij 2 miljard negatief vermogen had opgebouwd, geeft hij geen antwoord."

De commissie wil vooral weten wat de cultuur nu is bij de woningcorporaties. "Sommige corporaties zijn ondernemertje gaan spelen," stelt Heymans. "Ze zijn gaan gokken op beurzen en hebben rare financiële producten gekocht: die derivaten. Maar topmannen van de corporaties zoals Staal zijn geen ondernemers, maar bestuurders. Ze waagden zich aan dingen waar ze geen verstand van hadden. Daardoor ging het mis. Met geld van huurders."

ZIE OOK: Laat de schurken niet wegkomen met alleen 'sorry'

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore