Enquête woningcorporaties

'Staal wilde geen andere bestuurders naast zich'

13 juni 2014 11:24 Aangepast: 06 september 2015 16:55
Beeld © ANP

Voormalig directeur-bestuurder van Vestia Erik Staal, die zijn corporatie op de rand van de afgrond bracht, droeg zelf ook de voorzitter van de raad van commissarissen Siwart Kolthek aan.

Dat vertelde deze oud-voorzitter voor de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties. Een andere oud-voorzitter van die raad, Jeroen Lugte, zei woensdag al dat hij een studievriend van Staal was.

Kolthek zei Staal destijds eigenlijk nog niet zo goed te kennen. Hij had hem weleens ontmoet toen hij nog gemeentesecretaris in Den Haag was. Het was volgens hem toen ook wel gebruikelijk om mensen voor de raad op deze manier uit te zoeken. Verder denkt hij dat hij toch kritisch genoeg was als voorzitter van de raad, die toezicht moest houden op Vestia.

Dat Staal destijds geen andere bestuurder naast zich wilde, was in de optiek van Kolthek toen niet zo'n punt. Staal wilde dat niet en het zou spanningen opleveren, maar als het echt nodig was geweest, dan was er volgens Kolthek wel één benoemd.

ZIE OOK: Man die Vestia bijna om zeep hielp, heeft nergens spijt van

Kolthek zei verder dat het 'best verschrikkelijk' is dat de raad de brieven niet kreeg waarin banken alarm sloegen over het gebruik van derivaten door Vestia. De corporatie ging voor 2 miljard de mist in door die risicovolle financiële producten, die de eigenaar veel geld kosten als de rente daalt. Wat er allemaal gebeurd is bij Vestia, is voor Kolthek nog steeds een zwarte doos, zei hij. Juist daarom is hij blij met de enquête. Hij sprak van 'vertwijfeling' over de hele affaire, maar "Ik kan me niet verantwoordelijk voelen voor alles wat er is gebeurd."

Voor Staal, die in 2010 een salaris van 5 ton inclusief pensioenbijdrage genoot, was aanpassing van dat bedrag onbespreekbaar, aldus Kolthek.

 

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore