EditieNL

Voetballen op vrijdag de 13e, als dat maar goed gaat

13 juni 2014 17:07 Aangepast: 13 juni 2014 19:12
Beeld © ANP

Vanavond wordt het hoog tijd om het trauma van vier jaar geleden te verwerken. Er zit alleen nog één dingetje tegen: de datum. Het is vrijdag de 13e en voetballers zijn ontzettend bijgelovig.

Thumbnail

David Beckham speelde wel eens in de slip van z'n vrouw. Hij dacht dat hij daardoor beter zou scoren. Oud-voetballer Sjaak Swart liet z'n schoenen kussen door z'n dochter. Coen Moulijn draaide drie keer aan de deurknop. 

Voetballers zijn soms behoorlijk de weg kwijt. Dat juist voetballers zo bijgelovig zijn, is overigens geen toeval weet gedragsdeskundige Bastiaan Rutjens. "Bijgeloof wordt getriggerd door onzekerheid en belangrijkheid. Topsporters verkeren in een onzekere situatie die voor heel veel mensen heel belangrijk is. In zo'n situatie krijg je bijgeloof."

Eerst naar de kapper
Zo gaat Ronaldo voor elke belangrijke wedstrijd naar de kapper en draagt de Duitse voetballer Bastian Schweinsteiger alleen witte schoenen en moet hij als laatste man het veld op. Iets waar ook Johan Cruijff heilig in geloofde. En dat voor een nuchtere hollander...

Betere prestaties
Over bijgeloof wordt snel lacherig gedaan, toch heeft het ook een functie. Rutjens: "We weten uit onderzoek dat bijgeloof leidt tot betere prestaties. Via verhoogd optimisme en vertrouwen gaan bijgelovige spelers beter presteren." 

Geen land is zo bijgelovig als het katholieke Spanje. Hele voetbalteams starten het seizoen in de kerk met bloemen en kado's voor de heilige maagd. Zelfs de Spaanse keuken wordt ingezet. Nu maar hopen dat bij de Spanjaarden bijgeloof niet zorgt voor betere prestaties. 

`