Nederland

Derk werd volgens politie 'terecht' getaserd, ook al was hij onschuldig

01 maart 2017 20:11 Aangepast: 01 maart 2017 21:56
Derk laat zien waar hij werd geraakt met de taser. Beeld © RTL Nieuws

Flatbewoner Derk werd vannacht door agenten tegen de grond gewerkt met een stroomstootwapen. Hij brak daarbij zijn arm. Derk bleek onschuldig, maar volgens de politie werd de taser toch terecht gebruikt.

Derk hoorde vannacht gestommel op de galerij van zijn flat in Amersfoort en besloot poolshoogte te gaan nemen. Ineens stond hij oog in oog met de politie.

"Ze stormden naar boven en schreeuwden: 'op je buik, op je buik!'", vertelt hij tegen RTL Nieuws. "Ik had geen idee wat er aan de hand was, maar voor ik het wist werd ik getaserd."

Arm gebroken

Al snel bleek dat Derk onschuldig was. De politie kwam af op een - achteraf gezien valse - melding over een man met een mes en zag Derk aan voor de verdachte.

De Amersfoorter kwam niet ongeschonden uit het incident. Hij heeft hartklachten en moest met de ambulance naar het ziekenhuis voor controle, omdat zijn hartslag onregelmatig was. Bij de aanhouding brak Derk ook zijn arm.

Thumbnail

Derk

Terecht getaserd

De politie betreurt wat er gebeurd is, maar zegt dat het stroomstootwapen terecht is gebruikt. Ook al bleek Derk een onschuldige omstander.
Politiewoordvoerder Bernhard Jens: "Deze meneer luisterde niet naar de aanwijzingen van de agent. Toen hij ook nog eens met zijn hand in zijn jas ging zitten, was dat voor de agent een reden om de taser te gebruiken. Ik denk dat dat terecht was."

Derk geeft toe dat hij de aanwijzingen van de agent niet opvolgde. "Ik ga toch als onschuldige niet op mijn buik liggen? Waarom zou ik dat doen? Ik heb niks gedaan." Hij staat versteld van wat er allemaal gebeurd is.

Experiment

De politie Amersfoort experimenteert sinds vorige maand met stroomstootwapens. De tasers zijn nog een jaar op proef, daarna wordt besloten of ze definitief bij de politieuitrusting gaan horen. 

`